1. sundhedsplejerskebesøg

“Du vil da gerne amme, vil du ikke?”

Sådan sagde jordemoderen på fødegangen, da vi gik fra modtagelsesstue 1 til fødestue 2 i Randers, hvor Noam blev født d. 22. marts 2012. “Jo da, helst gerne” lød mit svar og det var bestemt også min intention. Min plan var at fuldamme Noam i 6 måneder, derefter begynde på grød og ved 9 måneders alderen stoppe amningen. Men hvad gør man, hvis ens baby ikke ønsker at blive ammet? Tvinger man det til det? Presser man brystet i munden af barnet, mens man vugger det i armene, går rundt i stuen, synger, trøster og inderst inde græder i takt med barnet, der sparker, skriger, river og hiver efter vejret midt i al hysteriet? Mens man håber og beder til, at barnet vil tage fat, sutte og spise sig mæt og egentlig et eller andet sted frygter den næste amning? Og hver gang det lykkedes, krydser fingre for, at den næste amning bliver ligeså “succesfuld”.. Nu skal det lige siges, at jeg på intet tidspunkt har presset brystet i munden af Noam, men jeg har tilbudt og tilbudt og tilbudt ham det kærligt, men det føles, som om jeg presser ham og tvinger ham til noget, han ikke har lyst til. “Det er blot en selvopfyldt profeti” som vores sundhedsplejerske siger: “Du skal bare være rolig, når du lægger ham til” Selvfølgelig er jeg rolig, når jeg lægger Noam til.. Jeg trækker vejret dybt, snakker sagte og beroligende til ham, roser ham, når han tager fat, sænker skulderen og synger hans yndlingssang, men hvad så? Han tager måske fat, hvis ammebrikken er fyldt, sluger det i sig, slipper og skriger på livet løs, mens tårerne står ud af ham.. Med masser af tålmodighed, dyb vejrtrækning og trøst, klemmer jeg alt, hvad jeg kan for at fylde ammebrikken op igen i håb om, at han så den her gang ikke kun suger, men også sutter og hvis ikke skal jeg være hurtig til at fylde ammebrikken op.. igen.. “Du skal bare være dobbelt så rolig.” Det er rådene fra vores kære sundhedsplejerske. Ork ja, hvis det var så nemt, stod vi ikke her i dag!
Noam er født i vand kl 12.03, hvor han hurtigt bliver lagt på min mave, Heine klipper navlestrengen og vi nyder vores lille dreng, der får lagt et håndklæde om sig, så han ikke fryser nede i karret hos mig. Kort tid efter får jeg besked på, at det er tid til at rejse mig og komme op, for moderkagen skal fødes. Jeg rækker Noam til Heine, bliver hjulpet op og ned ad de 3 trin, mens den jordemoderstuderende og assistenten hurtigt tørrer mig og jeg går over på fødesengen, hvor moderkagen hurtigt bliver født, Noam bliver lagt på mit bryst og straks får jeg besked på, at det er tid til at lægge ham til, mens de vil sy mig.. Til fødselsforberedelse fik vi at vide, at barnets blot skal lægges til inden for en time, men for jordemoderen var det meget vigtigt, at han blev lagt til i samme øjeblik, jeg fik ham igen fra Heine, og hun hjælper da også både brystet og Noam på vej og roser både ham og mig.
Jeg har altid sagt, at mit barn skulle ammes. Jeg så på min søster, hvor nemt hun havde ved at amme Liam, min nevø, og hvor dejlig nem han i dag er. Han spiser lystigt af absolut alt! Den dreng er ikke spor kræsen og serverer du ham en gulerod, er han verdens lykkeligste dreng. Jeg så på mine veninder, der fra starten har fravalgt amning og hvor kræsne deres børn i dag er – hvordan de nægter at spise det mest basale mad.. Jeg havde godt hørt, at der kunne være en sammenhæng mellem flaskebørn og kræsenhed, jeg var godt blevet informeret om, hvor vigtig modermælk er for spædbørn, hvordan det er spækket med antistoffer, vitaminer og smagsvariationer og jeg havde bestemt også fået at vide, hvordan flaskebørn kan have frygtelig mange mavekneb og svært ved at komme af med afføring.
Siden den sidste opdatering på vores ammeproblemer har det virkelig været et helved! Noam nægter at tage brystet, han bliver så frygtelig ked af det og jeg kan sidde og græde sammen med ham. Det kan da ikke passe, at det skal foregå sådan? Det kan da ikke være rigtigt, at mit barn, mit et og alt, skal være ked af det, hver gang han får noget at spise? Skal jeg amme for enhver pris? Skal jeg virkelig tvinge brystet i mit hjerteskærende, skrigende barn? Hver gang, Noam har været sulten, har jeg tilbudt brystet og hver gang har det føltes som et kæmpe nederlag at bede Heine om at lave ham en flaske, lige meget hvor mange gange vi forsøger, Noam og jeg, føltes det gang på gang som et kæmpe nederlag at overgive sig og lave den pokkers flaske..
“Vigtigt: brystmælk er den bedste næring for dit barn.” Det er rent faktisk, hvad der står på samtlige modermælkserstatningsprodukter. Tror de da ikke, at jeg ved det? Hver gang, jeg laver en flaske, læser jeg det og hver gang giver det et jag i maven, et stik i brystet og en kæmpe dårlig samvittighed. Er de da ikke klar over, at jeg ved det? Men hvad skal jeg gøre? Skal jeg kæmpe videre? Selvom det er frustrerende, energidrænende og en kamp, jeg ikke kan vinde? Mit barn har fravalgt amning. Jeg er spækket med mælk – der er masser af det og det mætter ham. Han vil bare ikke. Han nægter. Hvad kan jeg gøre?
Vi har kæmpet længe og hver gang, jeg har talt med Heine, om jeg bør overgive mig til flasken, får jeg det her stik i maven, en dårlig fornemmelse, en dårlig samvittighed og følelsen af et “dårlig-mor” skilt i panden. Det er helt sikkert mig, den er gal med mht mit syn på modermælkserstatning. Helt sikkert! Det er noget, jeg skal arbejde med, men jeg må erkende, at mit barn er et flaskebarn. Færdig, slut. Bare at skrive det ned giver mig en dårlig smag i munden, jeg har det forfærdeligt med det, jeg er grædefærdig, men det er ikke min beslutning, det er mit barns. Han vil jo ikke, jeg kan jo ikke tvinge ham til det amning. Jeg ser jo, at han er en ovenud lykkelig, glad, tilfreds og en smilende baby, når blot han har fået sin flaske. Hans flaske. Jep – mit barn er et flaskebarn, håndklædet er kastet i ringen, jeg kan ikke stille mere op, jeg giver op – men ikke uden en kamp, jeg har virkelig kæmpet – virkelig! Det gør så ondt. Ikke engang natamning vil han mere, som jeg ellers har kunnet lokke ham til, fordi han er så træt om natten, men ikke mere – han vågner straks og bliver sur.
Hvorfor vi er endt her, skal jeg ikke kunne sige. Det gik jo rigtig godt de første 2 måneder, okay, jeg brokkede mig over ammebrikkerne, men jeg nød amningen, jeg slappede af, nød tiden, vores tid. Men det er slut, jeg vifter med det hvide flag og overgiver mig. Til flasken. Den pokkers flaske. Noam er i dag 11 uger og 5 dage gammel og jeg har ikke ammet i dag. Overhovedet! Jeg prøvede i nat, jeg prøvede i morges og jeg mislykkedes. Det er netop dén følelse, jeg sidder med: jeg mislykkedes. Det lykkedes mig ikke at overbevise ham om, at amning var det bedste og hyggeligste. Dog pumper jeg ud, jeg har både pumpet 120 ml ud i morges og 290 ml her til aften, således får Noam alligevel lidt af min mælk – men han bliver ikke længere ammet.. Øv, hvor gør det bare skide ondt at se det sort på hvidt. Men mit barn vil være et flaskebarn.

Skriv en kommentar

 • Det var faktisk noget nær det samme jeg var igennem med Aksel. Jeg brugte også ammebrik og Aksel vred sig, græd og blev helt hysterisk! Han blev kun ammet de første 3 uger, så fik jeg blærebetændelse pga kateteret fra kejsersnittet og så frarådede min læge mig, at give ham min mælk, da der ikke var lavet nok undersøgelser omkring amning på det penicillin jeg skulle tage. Så lige så stille gik amningen i stå, selvom jeg malkede ud og Aksel blev mere og mere glad for flasken. -Så var det løb ligesom kørt. Men jeg er glad for min beslutning og nu trives vi alle med det. Håber du finder ro i samvittigheden til at acceptere dit/jeres valg. 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Kære Simone…
  Først en kæmpe virtuel krammer til dig!
  Jeg kan fint sætte mig ind i dine frustrationer jeg kæmper bare den omvendte kamp. Og nu når jeg læser dit indlæg sidder jeg og tænker om det overhovedet er en kamp jeg skal kæmpe. SKAL M kunne tage flasken eller er det i virkeligheden ikke noget der betyder noget.
  Argh! Alle de mor-frustrationer man har.

  Det vigtigste er at Noam får noget at spise. Jeg håber i med tiden bliver glad for flasken og også kan hygge med den.
  Kram herfra

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hvor er du sød! Tak 🙂
   – Jeg vil sige så meget: hvis amningen fungerer og du er glad for at amme, behøver han vel ikke tage flasken? 🙂 Med mindre I selvfølgelig planlægger en kæreste aften, hvor M skal passes 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Syntes også det er rigtig flot, du har holdt ud så længe, de fleste havde givet op længe før dig, at du pumper ud, så Noam stadig får din mælk, viser bare, hvor meget du prøver, og hvem ved, måske hvis du tilbyder ham brystet en gang om dagen, at han så måske gerne vil tilbage igen om noget tid. Har har vi også haft en del problemer, hvor Gry ikke ville ammes, heldigvis har hun overgivet sig, og tager nu fat igen, så ved hvor hårdt det kan være. Har i prøvet at vente lidt længere mellem måltidet, så han er mere sulten ? eller starte med flasken og så hop over til brystet midt i et måltid, det var det der skulle til her 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Ja, jeg har prøvet alt: både ventet med måltidet, men så er han blot blevet endnu mere utålmodig og jeg har siddet klar med ammebrik til, han vågnede, hvilket heller ikke gjorde nogen forskel. Jeg har også forsøgt at starte med at give ham flaske og så tilbyde brystet og på den måde hoppe fra flaske til bryst i måltiderne, men han skriger, når han sutter blot ammebrikken tom, slipper, skriger og vender sig om mod flasken i min hånd.. Så der er vist intet at komme efter og jeg ønsker ikke at forsøge at tilbyde ham mere – det er for stort et nederlag, hvis han igen siger nej tak til det. Ellers mange tak for rådene, Malene 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Søde søde søde Simone! Nu har vi jo allerede snakket lidt om det før, og jeg forstår dig virkelig godt! Nu var grunden til at jeg stoppede jo lidt blandet. Jeg havde ikke lyst, han blev ikke mæt og han var så urolig ved brystet (Og jeg prøvede virkelig at være rolig, så han også ville være rolig, men Oliver kunne jo bare mærke at jeg ikke var rigtig rolig). Men selv om der ikke var nogen tvivl om at jeg skulle droppe amningen og han skulle have flaske, var det simpelthen så svært. Jeg prøvede hele tiden at finde på grunde til hvorfor jeg skulle fortsætte. Ikke fordi jeg egentlig havde lyst, men jeg havde ikke lyst til at blive stemplet som en dårlig mor, fordi jeg ikke ammede. Men til sidst sagde kæresten stop, for han kunne se hvor ked af det jeg blev, hvor ked af det Oliver blev og værst af alt: Oliver og jeg fjernede os mere og mere fra hinanden 🙁

  Jeg fortryder virkelig den dag i dag, at jeg ikke stoppede hurtigere, for Oliver og jeg havde ikke det forhold til hinanden, som vi burde have. Jeg hadede når han vågnede, for så betød det amning. Og man skal jo ikke hade når sit barn er vågen. Men efter jeg stoppede med amning, har jeg været SÅ glad, og mit forhold til Oliver er blevet meget bedre. Jeg elsker ham ubeskriveligt højt! Det gjorde jeg ikke i den første måned.

  Du er så sej, fordi du har kæmpet så meget som du har. Er det værd at fortsætte denne kamp mere? Synes at du skal droppe amningen og lade vær med at irritere Noam med det længere. Giv ham i stedet for flasken og lad ham få ro. Lad måltidet være en skøn tid for jer begge igen, og ikke et tidspunkt hvor i begge er frustreret.

  Har heller aldrig hørt det med at flaskebørn er mere kræsne. Jeg blev ammet, og var mega kræsen som barn og den dag i dag, er der stadig en masse jeg ikke vil have. Så længe i tilbyder ham en masse forskellig grød, mos og så videre, så skal han nok kunne lide en masse.

  Noam har brug for dig, din kærlighed, dit nærvær og trygheden du giver ham. Han er ligeglad med hvor maden kommer fra. Han er bare glad så længe han får mad og du opfylder det behov.

  Du skriver bare, hvis du har brug for at snakke <3

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Jeg elsker, at din kæreste har støttet dig så meget og til sidst været den, der sagde stop! Han lyder som en fantastisk kæreste til dig og far til Oliver! Det er dejligt, at du fortæller, hvordan du havde det med amning og jeg er sikker på, at der er mange, som har eller har haft det præcis som dig – jeg går i hvert fald i mødregruppe med en, der siger det nøjagtig samme..

   Og hvor er du ellers bare sød, kære Annette – du har været og er stadigvæk en kæmpe hjælp! <3

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Søde Simone! jeg startede også med at amme hvilket så ikke fungerede for mig da Iben tabte sig og tabte sig! Så det blev flaske og MME . Og Iben spiser 98% af alt hun prøver!
  og har aldrig hørt kræsenhed sku ha noget med det at gøre.. Omvendt hvis dit barn har dårlige oplevelser med mad kan det gi kræsenhed og forkert syn på mad!
  Det vigtigste er jo at Noam får hvad han behøver og dit moderskabsidder jo ik i brysterne (som jeg fik fortalt)men i hjertet! Og i mine øjne er en dårlig mor en der ikke opfylder barnets behov! Og det gør du jo i stor stil! <3 KRAM

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Det er jeg glad for at høre Anne! For jeg har virkelig frygtet at min eller nærmere hans beslutning om at være flaskebarn skulle betyde noget for ham i fremtiden..
   – Og tusind tak for ordene, du har ret i, at en god mor ikke sidder i brysterne, det er fuldstændig rigtigt, men det er bare en kæmpe omvæltning og på en eller anden har jeg netop følt mig som dårlig mor, fordi amningen ikke har fungeret for os.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Kære Simone,
  Følger stadig trofast med hver eneste dag og nyder at læse dine indlæg og følge skønne Noam. Det gør mig ondt at høre, at du sidder med den følelse – det kan ikke være rigtigt. Du skriver det jo selv, du har gjort ALT hvad du kan.. så for hvilken pris vil du fortsætte? Gør det mon Noam til en sundere/gladere dreng, at have en ulykkelig mor og selv være sulten? Jeg tvivler.
  Tro på dig selv, du har jo fået ros af alle de professionelle hele vejen igennem, du er en fantastisk mor – den bedste mor for Noam og den som kender ham og hans behov bedst. Håber du snart kan forenige dig med tanken om at han er "flaskebarn" – du har trods alt givet ham din mælk de første 11 uger, så det er super sejt gået! Stort klap på skulderen herfra .. og tak fordi du også vil dele de mindre sjove tanker og følelser. Er sikker på, at jeg selv kommer til at sidde med samme følelse i nogle situationer, når vores pige kommer til verden om 6 uger!Godnat.. 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Tusind tak for de søde ord – det trøster rigtig meget! Og betyder enormt meget for mig, når nu jeg har haft så svært med at træffe beslutningen! 🙂 Og hvor bliver det spændende med en lille pige om ikke så længe – nyd din skønne, gravide mave – jeg savner min frygtelig meget 😀

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jeg ved hvordan dine følelser er, jeg kæmpede også, men gav op til sidst, og ved du hvad? Det er jeg glad for, for det var det bedste for liam. Og mht kræsenhed.. Liam spiser alt grød vi har lavet til ham! Jeg tror det har noget at gøre med, om man skifter mellem en masse forskelligt grød, og ikke bare giver barnet det samme fordi det er nemmest. Vi har også skiftet mellem de forskellige modernælkserstatning, fordi vi fik afvide at barnet så ikke vil vænnes til et produkt, men blive vænnet til at skifte mellem forskellig smag.

  Du skal være stolt af, at du har kæmpet sådan for at få det til at fungere! 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Det er jeg glad for at høre, jeg bliver også mere og mere glad for hver dag, der går. Jeg er glad for, at jeg ikke behøver at kæmpe hver gang, han er sulten og jeg er glad for, at Noam er så tilfreds med sin flaske – selvom han dog kan være en anelse utålmodig med den også 🙂

   Får Liam slet ikke ondt i maven af, at I skiftede modermælkserstatning? For så er det da bare det, vi gør 🙂 i øvrigt tror jeg helt sikkert, du har ret i, at det handler om at introducere en masse forskelligt grød, når vi kommer dertil 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

1. sundhedsplejerskebesøg