Gør fyldet forskellen?

Den værste tid på dagen

(Børnenes) tandbørstning har været et omdiskuteret emne både i min terminsgruppe og omgangskreds. Hver gang jeg har hørt om andres oplevelser med tumlingernes reaktioner på tandbørstningen, har jeg prist mig lykkelig for, at Noam elsker at få børstet tænder.
Vi introducerede tandbørsten for ham kort inden, han fik den første tand, så han kunne vænne sig til den. Og til 1. tandlægebesøg fik Noam stor ros af tandlægen, fordi han intet sagde til at få børstet tænder.
Men pludselig vendte han 180 grader, og det er blevet et dagligt mareridt. Når vi nævner tandbørsten, eller han hører os tage tandbørsten op ad krukken på badeværelset, kommer han straks løbende og vil have den. Han er helt vild med selv at sidde med den og sutte, og stolt laver han også børste bevægelser. Men tager vi over – fordi en 1årig bare ikke er ansvarlig for egen tandbørstning – går han fuldstændig i panik. Han kaster sig tilbage, græder, skriger og vil bare slet ikke have noget med hverken os eller tandbørsten at gøre. Det er smadder hårdt og absolut den værste tid på dagen for os alle 3. 
Nu har vi så fået nye, sjove tandbørster til Noam og håber på en frisk start med gode vaner. Han vil meget gerne børste tænder på os eller hans dukke, og vi roser ham for, hvor dygtig han er, både når han selv forsøger eller vi børster på ham. Men det er stadig et frygtet tidspunkt på dagen. 

Hvad gør I, når de små mener, at de er store nok til at kunne og ville selv?

10 kommentarer

  • mette C

    Aske har to tandbørster. En han selv sidder med, og en den voksne børster med. Så skiftes vi lidt til hvilken tandbørste det er inde i munden, og så er det egentlig OK for ham. Jeg sørger for at børste alle tænder, men går ikke helt amok med omhyggeligheden, for jeg prioriterer at han skal opleve at tandbørstning er hyggeligt frem for at det bliver en tandlæge værdigt. I vores familie føles det som en god investering på længere sigt…

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Liam har altid elsket at få børstet tænder og han har (7-9-13) ikke haft den periode hvor han ikke ville lade os gøre det.. Vi har en skammel på toilettet som han står på mens vi børster hans tænder og han elsker at kigge på sig selv imens.
    Jeg håber godt nok ikke at han vender for det fungerer bare så godt!

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Kære simone,
    Han kan mærke din frygt for det også bliver han utryg ved det. En god vane tager ca. 14 dage at lære så hav tålmodighed. Selvom vi ikke har problemer med det overhovedet, ja så håber jeg lige du kan bruge et par fifs herhjemmefra. Her får man børstet tænder mens man ser fjernsyn (han ligger på sofaen). Der bliver grint, fjollet, lavet ansigter og nogengange endda sunget et selvopfundet tandbørste sang. Der er klare regler om at den voksne børster først, også få han lov bagefter. Han forstod det ikke i starten, men med repitition og tydlig forklaring er det forstået nu 🙂

    Held og lykke med det 🙂

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Heine har taget over – så han burde slet ikke kunne mærke en frygt ved mig 😉 men som jeg skrev til Mia, så har vi prøvet at takle på forskellige måder. Vi har prøvet at lokke med fjernsyn, sang og fjolleri og både liggende, siddende og foran spejlet på badeværelset og sågar også mens vi selv børster vores tænder og lader ham børste dem op os. Men resultatet er desværre det samme hver gang, og hvorfor han pludselig reagerer sådan, forstår jeg slet ikke, når han aldrig før har gjort det.

      Men tak for tippene 😀 vi kæmper videre og finder på nye ting fortsat og håber, at der ikke går mere end 14 dage så 😉

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Nu er min søn lidt ældre, han bliver snart 3. Han begyndte først at ville børste tænder selv inden for det sidste ½ år. Har pænt måtte fortælle ham, at det må han meget gerne, og så ofte han vil. Han kan selv rende ud på badeværelset og hente den, komme vand på og børste dem lidt. MEN! Vi skal stadig børste dem efter morgen og aften. Vil han slet ikke, må vi lokke ham med at vi snakker om hvad vi børster væk, det synes han nogle gange er sjovt. Hvad han fx har spist i løbet af dagen, eller bare skøre ting som en elefant der gemmer sig derinde der skal væk. Andre gange sidder han på toilettet (en del af vores renlighedsplan) med en ipad, og så børster jeg tænder på ham mens hans interesse er andre steder. Det er den jeg prøver at gøre til en vane nu, så er der nemlig ingen brok, og hvem ved om der kommer gevinst i toilettet imens.
    Men der er din dreng nok lidt lille til det endnu. Men det er vigtigt at hvis han vil selv, så skal han også have lov, men sige, at mor og far skal lige tage det sidste når han er færdig 😉

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Hvor hyggeligt at I gør det til en leg 🙂 men ja, der er Noam desværre lige lille nok til, at han overhovedet vil kunne forstå det, hvis jeg siger, at der er en elefant, jeg skal børste væk haha 😀

      Vi har prøvet alting: foran fjernsynet, liggende, foran spejlet, siddende, mens vi synger, siger "aaaaaa" og skaber os tosset generelt, men det giver det samme resultatet hver gang, og hvorfor vi er kommet i den her onde cirkel, forstår jeg ganske simpelt ikke. Det gik jo lige så godt! 🙁 Men Noam får altid lov til selv at børste i starten, han kommer løbende, når vi nævner tandbørsten, og når han så begynder at miste interessen for det, fortæller vi ham, at vi lige vil børste efter, og så bryder han fuldstændig ud i gråd. Og det er desværre uanset, om vi beder om børsten eller samler den op, hvor han har taget den.

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Ved min datter hjalp det faktisk at købe en blød voksentandbørste, og nu er hun holdt op med at brokke sig over det – Men prøver jeg at børste hendes tænder med børnetandbørsten så går hun agurk…

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Tak for tippet – hjælper de nye, sjove tandbørster ikke, så er det da uden tvivl et forsøg værd! 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Selvfølgelig skal han ikke selv børste sine tænder!
    Her startede Sophia med at hade at få børstet tænder, og skreg og vred sig, når vi kom med tandbørsten. Efter vi begyndte at komme en smule børnetandpasta på det, blev hun helt vild med det, men nu har det også ændret sig lidt, så hun skiftevis elsker at få børstet tænder og hader det.
    Selvom det ikke er rart, og jeg føler det er overgreb, så bliver de tænder nødt til at blive børstet, om hun vil det eller ej. Så bliver hun holdt godt, mens vi skynder os at børste dem (heldigvis er der ikke så mange endnu)… Man vil jo heller ikke at det bliver til en dårlig oplevelse for dem, så de aldrig kommer til at holde af at få børstet tænder…
    Det var vidst nok herfra:)

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Nej, hvor sjovt at det har hjulpet med børnetandpastaen. Måske jeg skulle prøve at købe sådan noget? Men nej – alternativet er jo huller i tænderne og en kæmpe regning senere, så der er slet ikke noget at diskutere, men det er træls, at det er sådan et mareridt hver dag.

      Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Gør fyldet forskellen?