Og så er der heldigvis de andre dage

Kønsbegrænsninger

Ja, vi er nogle af de der irriterende, anerkendende, pædagogiske forældre. Vi er den der slags forældre, der giver et legekøkken og en afrikansk dukke til vores søn. Vi er den slags forældre, der lader ham kigge med (og undersøge!), når moderen lægger make-up eller sætter hår. 
I forrige uge faldt Noam over en af mine mange neglelakker. Han viste mig den straks, pegede skiftevis på hans og mine negle og sagde ihærdigt “mmh”, da jeg spurgte ham, om han gerne ville have det på. Ligeså fint og roligt lod han hænderne blive på bordet, mens jeg gav ham det på, og det var med hvin og begejstring, at han har brugt en helt uge på stolt at vise fingrene frem, mens han højt udbryder: “Se! Eeeej!” 

Jeg er den slags forældre, der stolt viser min søns fingre frem sammen med ham, og ja – jeg er den slags forældre, der syntes, at det er pisse fedt, at det ikke kun er min dreng, der er iført neglelak, når han kommer ned i dagplejen. For det er da pisse fedt! Hurra for de andre forældre! 

Jeg ville til gengæld gerne kunne sige, at jeg er den slags forældre, der er fuldstændig ligeglad, når de første: “det er fimset”-kommentarer kommer. Men det er jeg bare ikke. Jeg er mundlam, handlingslammet i øjeblikket og ked af det på min søns vegne, for ingen skal begrænse ham ud fra hans køn. Jeg vil elske, at mit barn vokser op i en verden, hvor (køns-) fordomme og forestillinger ikke præger hans barndom eller hans sind. Hvor det er ligeså tilladt, at drenge pynter sig og leger med dukker, som det er, at pigerne leger med biler, værktøj og har bukser på. At sige, at det er fimset, er, for mig, en gammeldags indstilling, der bør udryddes – eller i hvert fald holdes langt væk fra mit barn. 
“Keep his mind open” er mit mantra, mens jeg forsøger at gøre alt, hvad jeg overhovedet kan for ikke at præge ham i en bestemt retning ud fra hans køn, og hvad der dertil er normen. Denne drengemor har været inde på det, idet hun både giver sin søn lyserødt tøj og glimmer hårspænder, hvis han beder om det. Jeg syntes, at hun er for sej, og jeg forsøger at følge hendes eksempel.
Jeg tror på, at vi forældre kan udgøre hele forskellen. Ingen børn kommer til med en snæversynet holdning – tværtimod. Se blot på min søn. Han syntes bestemt, at den bordeaux farvede neglelak hører ligeså meget til på hans fingre som på mine. Og det gør den også. Lad ham bare. Det skader ingen.

7 kommentarer

  • … osv. Men på en eller anden måde synes jeg at det er mere “accepteret”, når piger er drengede end omvendt. I dag så jeg et Spiderman kostume i Toys r Us udformet som kjolesæt. Men man ser ikke et prinsessekostume udformet som bukser f.eks.? Der er noget galt der.
    Synes det er dejligt, at I lader Noam være nysgerrig og få lov til det, han viser interesse for 🙂

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Word! Jeg har det helt ligesådan … Aksel har også haft neglelak på flere gange. Det kender jeg nu mange drenge, der har – heldigvis! Men han gider ikke rigtig andet end det. Jo, det er spændende at se mig putte makeup på, men det er så også det. Ingen spænder, kjoler, dukker og i dur har interesse.
    Til gengæld er Vigga så meget i hans boldgade med biler, vild leg, skydere

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Haha, selvfølgelig skal han da have lov 😀 Lækre negle!

    – Anne

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Haha – rart at høre at man ikke er ene om det… Min datter på 3 er en drengepige i øjeblikket og elsker at lege røvere og soldater, med biler og Lego Duplo Togbanen. Hendes største ønske er en fjernstyret racerbil ligesom dem morfar ser på i TV og til fastelavn vil hun være Ridder.

    Jeg følger blot med i alle hendes ønsker og lege for helt ærligt så er det da skide skønt at hun ikke kun gider traditionelle pigeting… Og samtidig så er det kun sundt for dem at udforske det andet køns verden…

    Og jo hun gider også godt lege med mors makeup og neglelakker og hendes dukker bliver jævnligt sminket også..

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Jeg kunne ikke være mere enig. Jeg nægter også at definere Vigga udfra samfundets forstilling om, hvordan en pige skal se ud og opføre sig. Da jeg var barn var jeg en rigtig “drenge pige” og det havde min mor det meget svært ved. Jeg fik stukket den ene barbie i hånden efter den anden og hun forsøgte konstant at proppe mig i kjole. Det gjorde mig så ulykkelig og hun fik mig til at føle mig helt forkert. Det vil jeg aldrig nogensinde håbe at Vigga kommer til at føle og derfor er jeg meget bevidst om at hun kan og må det hele…

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Mette C

    Jeg er helt enig, Simone! Børn skal have lov til at udvikle deres personlighed på den måde der nu falder dem naturligt – ikke på den måde som nogen åbenbart vil deffinere dem ud fra deres køn. I dag fandt Aske de fine perlearmbånd jeg havde hele vejen op af armene da jeg var 15, og dem ville han gerne have på. Derefter gik han ned af trappen, kaldte på sin far, og viste stolt sine arme frem. Og far syntes selvfølgelig at det så vældig flot ud 🙂

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • I lyder i mine øre som fantastiske forældre, når jeres søn ikke blive begrænset i sin udfoldelse. Det skal tidsnok komme 🙂 Næsten over nat er min søn begyndt at gå frygteligt meget op i, hvad der er drengefarver og pigefarver, drengeting, drengelege, osv… Men han er stadigvæk ikke for stor til at få neglelak på, når mor er i gang 😀

    Jeg har også lavet snigerangreb og købt dukkeudstyr til Sophia, der elsker at lege med dem. Men bagtanken er også, at de kan lege SAMMEN med det, så Noah ikke skal overskride sin egen grænse ved faktisk at ønske at lege med den slags – for det gør han. Jeg legede da også med min bror actionman og lego (ok, ikke SÅ kønsspecifikt), og han var med i My Little Pony og Barbie.

    Tak for et virkelig dejligt blogindlæg. God lørdag til jer.

    Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Og så er der heldigvis de andre dage