Forresten #4

“Jeg kan godt selv” give-away

Jeg har lovet jer i noget tid, at der her på bloggen ville komme intet mindre end 2 give-aways, og nu præsenterer jeg således den første for jer, som jeg ville ønske, at vi havde haft, da Noam var ganske få måneder gammel.

Har I fulgt med på bloggen siden dengang, ved I, at vi med Noam og Theo har praktiseret BLW. For jer, der ikke ved, hvad BLW er, står det for “Baby led weaning” og er en metode til at introducere fast føde/afvænning fra bryst eller flaske. Men med BLW er det altså baby, der står for tilvænning til fast føde, således det er baby selv, der spiser. På den måde føler, prøver, smager og leger baby sig frem i stedet for at blive skefodret med mad, der er most til uigenkendelighed. 

Det er ganske kort fortalt, og jeg vil ikke komme nærmere ind på konceptet. Til dem, der måske er lidt mere skeptiske, kan jeg berolige jer med, at der 1. ikke er en større grund til at være nervøs overfor kvælningsrisiko end med skefodring, idet babys brækrefleks sidder så langt fremme i munden, at den rigtig nemt bliver tricket, og 2. baby skal nok blive mæt. BLW går under “Food before one is just for fun”, hvorfor man først giver bryst/flaske, inden der tilbydes fast føde. Modermælk eller erstatning er altså den primære ernæringskilde det første år. 

Men alt det har I omsider mulighed for at læse mere om. For nu er der endelig udkommet den første danske bog om BLW, som jeg personligt har fået lov til at smugkigge i OG udlodde til en heldig læser her på bloggen. 


I bogen kan I læse alt om tankerne bag, forskningen bag, BLW-inspireret mad, personlige erfaringer, anbefalinger og meget mere. Det er en virkelig spændende bog, og jeg kunne snildt have brugt at have haft en dansk udgave ved hånden, da jeg i sin tid hørte om BLW for første gang. For selvom det efterhånden er ved at blive mere og mere anerkendt, er det stadig et ret ny begreb i Danmark, som der – indtil nu – ikke har fandtes dansk litteratur omkring, men der findes også stadig danske sundhedsplejersker, som ikke har meget viden omkring det.

Men hvad er så vores personlige erfaring? Jo, Noam blev, som I jo nok ved, flaskebarn i en alder af 3 måneder efter 3 ugers ammestrejke. Han begyndte at sove fuldstændig elendigt på modermælkserstatning, så vores sundhedsplejerske foreslog allerede grødopstart i en alder af blot 4 måneder. Havde jeg vidst bedre dengang, var jeg aldrig gået med på ideen. Med Noam var vi derfor igennem grødperioden, men da jeg fik kendskab til BLW efter nogle måneder, hoppede vi med på dén vogn i stedet. Og det var fuldstændig fantastisk!

Derfor var planen med Theo hele tiden, at han skulle være BLW baby. Han blev fuldammet, indtil han var 6 måneder, derefter fik han en smule grød i 14 dages tid, men det virkede grundlæggende forkert, så vi holdte os til planen og lod i stedet ham styre showet. Og der gik ikke længe, før Theo faktisk begyndte at spise rigtig flotte måltider – helt selv. Naturligvis ikke havregrøden om morgenen af gode, motoriske årsager. Derudover blev Theo ammet, indtil han var knap 14 måneder.

Det er umiddelbart to fuldstændig vidt forskellige oplevelser, men der er ingen tvivl om, at det er Theos, jeg langt hellere vil gentage. Det er bare gået så godt, og han har virkelig nydt selv at styre showet, at prøve sig frem, eksperimentere, lege, smage, se og sanse frem. I dag vil jeg altid anbefale andre med-mødre at gå fra den traditionelle grød tankegang og kaste sig ud i BLW. 

Men hvordan bliver du så den heldige vinder? Alt, hvad du skal gøre, er at skrive en kommentar med navnet på din (kommende) BLW baby samt en e-mail adresse, så jeg kan komme i kontakt med dig.

Konkurrencen løber i 14 dage, og vinderen trækkes derfor d. 3. marts 2015. Held og lykke til jer alle! 

Skulle man være mere interesseret, findes der en “baby-led weaning dk” gruppe på facebook, hvor BLW mødre inspirerer og hjælper hinanden. God fornøjelse.

45 kommentarer

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Forresten #4