Studiestart?

Noam 10 måneder

Noam fyldte 10 måneder i tirsdags og har nu været længere tid ude af maven end inde i maven og selvom jeg syntes, at graviditeten gik alt for hurtigt, kan det slet ikke sammenlignes med, hvor hurtigt tiden går nu, hvor han er kommet til verden!
 Kan I se de to fine tænder? 🙂

Aktiviteter:

Noam kravler, kravler og kravler – og det går virkelig hurtigt! Så hurtigt at han selv helt hviner af glæde, når han pludselig skifter retning igen og igen. Men det var ikke ret lang tid, han nåede at kravle, før han lærte at rejse sig op ad absolut alting. Det startede med tv-bordet, som jo netop ikke er særlig højt: først satte han sig på knæ og så lærte han at hive sig op at stå, så begyndte han at gå til venstre – og kun til venstre, højre panikkede han fuldstændigt over, men nu rejser han sig overalt: sofabordet, sofaen – både chaiselong, armlæn og ryglæn, spisebordsstolene, køkkenskabene, vinduerne – ja alle steder rejser han sig, uanset om der er noget at holde fast i eller ej. Og nu har han så også lært at gå til højre 😉 .. Senest er han begyndt at slippe med den ene hånd og kun holde fast med den anden og på samme måde veksler han mellem at gå langs den ene genstand over til den anden og videre af den på samme måde. Så for kort tid siden fandt vi Noams træ gåvogn fra Brio frem og med lidt modstand fra os går han stolt frem med den.
I dag pegede Noam så for første gang af os og griner helt vildt i mens – det er inderligt kært og det er stort at opleve den udvikling, han er igennem og man begynder tydeligt at mærke, hvordan han bliver mere og mere selvstændig. Pegeriet er fuldt bevidst, faktisk lavede han ikke andet under aftensmaden.
Noam er begyndt at lege meget selv, han kravler rundt blandt alt sit legetøj, hiver det ud fra skuffer, skabe og kasser og hygger sig gevaldigt. Mht skuffer er han blevet vildt dygtig, han får ikke længere fingrene i klemme og selv køkkenskuffer/skabe uden greb åbner og lukker han uden problemer. Yndlingslegetøjet er stadigvæk alt det, der lyser og siger lyde, men bøger, særligt hans Peter Pedal papbog er ganske fantastisk og Noam sidder helt stille og koncentreret, mens vi læser i den og peger efterhånden som vi møder “Peter” og “Bamse”, og jeg tænker, at det er der, alt hans pegeri kommer fra. Malthe-mus er også stadigvæk et kæmpe hit og vi kunne inderligt ikke undvære ham, når Noam er ked af det eller skal sove.
Lyde:
Han har nogle helt bestemte lyde for os og nu hvor han peger også, er det meget nemt at tolke hvem af os, han gerne vil have. Ellers siger han tit: “bababa”, “ææææh”, “vavavav” “nææææj”, “aaaaj” og lign. Han ryster stadigvæk på hovedet, når der er noget, han ikke vil og den non-verbale kommunikation er mindst ligeså meget værd, som den verbale kommunikation er og jeg ærgrer mig over, at jeg ikke kendte til “babytegn” noget før – i så fald havde vi øvet det med det samme! 
Tænder:
Noam har hele 2 rigtig fine tænder, der er groet meget langt op, men man må hverken se eller røre dem! Til gengæld elsker han at børste dem!
Mad:
Er stadigvæk lidt af en kamp, men han er nu begyndt så småt at spise hele sin morgenmad igen, som består af 1 dl havre og 2 dl modermælkserstatning. Det er minimalt, hvad han vil spise af sine rugbrødshapsere, så nu er vi begyndt at lave øllebrød til ham, selvom det nu er ganske kedeligt. Aftensmaden bliver heller ikke spist på samme måde som før, men det bliver bedre og bedre. Til gengæld er han begyndt at drikke rigtig meget af sin godnatflaske kl 19.00 – gerne mellem 150 og 240 og igen kl 22.00 får han en flaske, men indtaget af den varierer meget.
Søvn:
Troede vi ikke kunne blive værre! Vi blev klogere! Noam er begyndt at vågne op hver time HELE natten og derudover har han gerne en periode midt om natten på 1-1,5 time, hvor han helt bestemt mener, at vi ikke behøver sove videre. Han bliver puttet mellem 19.00 og 19.30 og står op på slaget 6 om morgenen. Han sover to lurer i løbet af dagen, som til sammen svarer til 2-3 timer, så han burde altså ikke få for meget søvn? 
Vægt:
Noam har tabt sig – det er helt tydeligt og meget bekymrende, han har ikke længere elastikker rundt omkring på kroppen og selvfølgelig er det dels, fordi han kravler og er så aktiv, men det hjælper ikke ligefrem på det, at han nærmest intet spiser, men lægen vil ikke kigge nærmere på det, netop fordi han er begyndt at kravle. Han vejer nu 9 kg og måler 73 cm. Da Noam var 9 måneder, vejede han 9100 gram og målte 73 cm, så han har tabt sig 100 gram og er ikke blevet længere. Da han var 8 måneder gammel, vejede han 9100 gram og var 72 cm. Så siden han var 8 måneder gammel, har han tabt sig og i alt kun vokset 1 cm. Han bruger stadigvæk str 74 og det er helt korrekt, at han ikke er det mindste på vej i str 80 endnu. Han bruger str 4 i bleer og 5 om natten.

6 kommentarer

 • Anonymous

  Tillykke med de 10 måneder 🙂 her begyndte k at sove 12 timer om natten, da han begyndte at sove en lur på ca 2 timer om dagen… måske han kan sove kortere lure om dagen ? 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Tillykke med de 10 måneder 🙂
  Det med vægten er jeg sikker på nok skal komme igen! De har det ofte med at stå stille på kurven i perioder. (har jeg ladet mig fortælle).
  Aksel har også haft en dum periode med maden længe nu! Men han trives, vokser som han skal (men langsomt) og holder sig på sin kurve. Dog forstår jeg fuldt ud din bekymring! Livet med børn er nærmest en stor bekymring- men samtidig også et liv fyldt med uendelig lykke 🙂
  Håber også søvnen bliver bedre snarest! 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Falder han selv i søvn om aftenen stadig? Så burde han jo kunne falde i søvn selv igen om natten, når han har de der små naturlige opvågninger…

  Hvad sker der, hvis I lader ham være, når han vågner, bliver han så ked af det?

  Nå, men tillykke med de 10 måneder 🙂 Og jeg håber at både søvn og mad snart vender!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Ja, det gør han, så det skulle man jo tro, men hvis vi ikke reagerer på hans lyde om natten, så vågner han fuldstændig frisk op og er umuligt at få til at sove igen 🙁 og lige for tiden drømmer han rigtig meget! Han er begyndt at ligge og græde i søvne og f.eks. i nat endte han med at ligge imellem os hele natten, fordi han lå og snøftede og hev efter vejret I SØVNE i sin egen seng hver gang, vi gik 🙁

   Mange tak 😀

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Tillykke med de 10 måneder <3

  Uanset om han bevæger sig meget eller ej, så synes jeg da også at det er lidt bekymrende med vægten. Håber at han snart tager revanche og spiser løs. Men vi har jo også været der med madproblemerne, så forstår frustrationerne 🙁

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Studiestart?