Jeg er IKKE klar!

Noam 11 måneder

Noam fyldte i fredags 11 måneder og snart er han allerede 1 år gammel! 

Aktiviteter:

Den største forandring er helt sikkert, at han selv går med gåvognen. I starten måtte vi give ham modstand, men nu rejser han selv helt selv op ad den og går bare rundt med den over det hele og støder han på en væk, drejer han enten rundt eller stiller sig op i den, det giver en frygtelig masse dårlige nerver hos moderen, men han syntes, det er så sjovt. Men det er ikke kun gåvognen, han går tur med rundt i lejligheden: højstolen, spisebordsstole, gåbil, aktivitetsbord og alt, der overhovedet kan skubbes rundt med, bliver det i den grad også. Han er så småt begyndt at slippe, når han holder fast i noget og øver sig meget på at stå selv og i går forsøgte han gevaldigt på at rejse sig op uden noget at holde i – og det lykkedes ham da også en enkelt gang, som virkelig gav ham blod på tanden. 
Han leger stadigvæk godt selv, men han er kommet ind i en periode, hvor far i den grad er den bedste! Han bliver møg ked af det, hvis Heine går i et andet rum eller når han smutter på arbejde og er vi begge hjemme, så vil han bestemt ikke være i mine arme, men over til Heine. Jeg tænker, at det er en fase, ligesom vi har været igennem “mor-er-den-bedste” perioden, men måske det også bunder ud i, at jeg er sammen med ham hver dag og det er Heine ikke – og nu hvor Noam er begyndt at være i dagpleje, er de pludselig heller ikke sammen hele dagen hver anden dag. Det har vi heldigvis fundet en løsning på! I mellem tiden nyder Heine, at han kan bruges og det er skønt at se, hvordan de to hygger sig med hinanden. Men til trods for far-perioden er Noam helt sikkert begyndt at vise meget selvstændighed og tit kravler han ind på værelset selv for at lege eller undersøge noget uden han giver udtryk for, at vi skal være hos ham hele tiden og nu er han begyndt at skraldgrine, når han laver noget, han finder morsomt. 
Det sjoveste er helt sikkert bolde lige for tiden, og han er begyndt at putte dem absolut alle steder hen, han kan komme til: i lamper, skuffer, plastik stabletårn osv. og bøger er stadigvæk et kæmpe hit hos ham. Han bladrer gerne selv i dem, mens han snakker løs, men læser vi bog sammen, sidder han fuldstændig stille og lytter opmærksomt, mens han peger i bøgerne. 
Sprog:
Det er begyndt at blive meget tydeligt, at han så småt forstår, hvad vi siger. Han reagerer uden tøven på “vand”, “mad” og “Noam”, derudover rækker han armene op, hvis vi siger: “op med armene”, når han får tøj af og på, han danser, når vi siger “danse, danse” på samme måde, som han klapper og vinker, når vi siger de ord. Siger vi “nej” til ham, griner han stadigvæk helt vildt, men her på det sidste er han begyndt at forsøge at gentage samtidig med, at han ryster på hovedet.
Tænder:
Noam har nu 4 tænder: to i undermunden og to i overmunden og i en kort periode begyndte han da også at skære tænder. Det er en frygtelig lyd og jeg er glad for, at han stoppede ligeså hurtigt, som han startede med det. Men tænderne kan altså også betyde bideri. Og det er bestemt ikke med vilje! Han kysser os på præcis samme måde, han altid har gjort, men nogle gange kommer han til at sætte tænderne i og stopper straks selv. I dag gik det ud over hans egen arm, han lavede prutter på og med et lille klynk stoppede han også med det samme. Tandbørstningen går fint – hvis han selv får lov, til gengæld kan han godt blive meget uenig – og hysterisk – hvis vi vil hjælpe til.

Mad:
Går heldigvis meget, meget bedre! Han er begyndt at spise ligeså meget morgenmad, som han altid har gjort: 1 dl havre og 2 dl mme. Hans mellemmåltider består af grovboller, frugt og øllebrød, til frokost er han igen begyndt at spise en hel skive bondebrød – thank god! Og til aftensmad spiser han igen godt af tallerknen, som består af samme mad, som vi får. Derudover får han også en natflaske, som består af alt mellem 150 og 250 ml mme. Lige for tiden vil han dog slet ikke spise kartofler, selvom der ikke var noget bedre for blot 14 dage siden, til gengæld er ris et hit og han vil så gerne hjælpe til selv med at spise. Frugten og bollerne spiser han selv, aftensmaden prøver han virkelig på, men det er altså svært at spise ris med fingrene, til frokost tager han gerne et par hapsere selv, inden han ikke gider mere og for en uge siden begyndte han at puste på morgenmaden, når skeen nærmer ham. Det er så sjovt at se! I dag drak han så fuldstændig selv vand til aftensmaden og det gik ganske godt for ham – det eneste problem var faktisk kun, at han gerne ville sætte koppen ovenpå tallerknen og så tipper den altså.

Søvn:
Er langt fra optimal! Han vågner stadigvæk rigtig mange gange om natten, og kl 4.30 er han overbevist om, at det er der, vi står op, og det tager gerne 1 times tid at få ham til at sove igen. 

Vægt og mål:
Heine vejede ham her forleden og selvom det var efter morgenmaden, vejede han 9600 gram og har derfor taget på igen. Det er skønt og beroligende og man kan sagtens se det på ham! Vi har ikke fået målt ham, men jeg tænker, at han er omkring 74-75 cm, for han passer stadigvæk sit str 74 tøj meget fint.

1 kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Jeg er IKKE klar!