One down, many to go

Mælkedranker

Hold kæft, hvor syntes jeg ærlig talt, at det er skide hårdt at komme tilbage til studiet efter den her barsel. Som før nævnt føler jeg virkelig, at jeg halter bagud. Og desværre på alle fronter. 

Jeg føler slet ikke, at jeg gør det godt nok som studerende, blogger, kæreste eller mor. Og sidstnævnte tager klart hårdest på mig! 

Men jeg er bare så skide træt for tiden. Jeg er træt, når jeg står op, jeg er træt, når jeg har fri, og jeg er så træt, at jeg sover, allerede inden jeg rammer hovedpuden. Og det kun for to timer af gangen. Vi har aldrig kunne prale af at have sovende børn. For pokker, Noam vågner stadig op 1-3 gange om natten for at få en slurk vand, sutten, som sjovt nok altid ligger i hånden, blive trøstet efter et meget højlydt mareridt, eller Gud ved hvilken sidste grund, der kan holde forældrene fra søvn! Men Theo.. Han er i en kategori for sig selv! Og det alene burde fandeme have kvalificeret mig til et års ekstra barsel!

I sommers var jeg sammen med en veninde, Lisa, som sammen med sin lille familie også snart bliver vores nabo. Her nævnte hun, at hendes sundhedsplejerske havde advaret mod, hvad der virker som et selvopfundet ord, ‘mælkedrankere’. Vi grinte af det, og så grinte karma af mig. Og jaja, jeg ved godt, hvordan karma i sin definition fungerer, men du ved, hvad jeg mener. 

For hej! Jeg hedder Simone, og jeg er mor til en lille mælkedranker. 

Theo i modsætning til sin storebror er rigtig glad for at blive ammet, og i modsætning til et flaskebarn er jeg fuldstændig på bar bund med, hvordan man trapper ned i natamningen. Eller helt ud af den. Det er jo ikke ligefrem, fordi jeg kan fortynde mælken, som vi gjorde med Noam i sin tid. Jeg har ikke intention om at stoppe amningen, men jeg kunne ærlig talt godt bruge mere end 2 timers søvn af gangen. Det kunne mit studie for den sags skyld også. Og selvom jeg jævnligt har prøvet at forklare Theo, hvilken overskudsmor jeg kunne være med bare lidt mere sammenhængende søvn, sker der ikke en skid. Jeg håbede på, at det ville komme til ham helt naturligt med, at han jo faktisk i en alder af 11 måneder slet ikke behøver mad om natten! Men han må hygge sig lidt for godt med det, siden han konsekvent vågner hver anden time for at spise. 

Det er såmænd ikke, fordi vi ikke har prøvet at nægte ham amning om natten. Bare at se det på skrift giver mig helt ondt i maven. Der må sgu da findes en anden måde end decideret nægtelse!? For hvis ikke jeg troligt tropper op med brystet og f.eks lader Heine tage over, ja, så bryder hele Theos verden sammen. Han skriger og skriger, indtil han er fuldstændig hæs. Han er grådkvalt, tårerne står ud af ham, han går i flitsbue og sparker febrilsk med benene, som havde han en fysisk smerte, alt i mens han på allerbedste vis jo faktisk kommunikerer, hvad han gerne vil have. Og det er her, at det gør så forbandet ondt, og jeg gang på gang overgiver mig. Efterfølgende hyperventilerer han under amningen, mens han i søvne halv-græder. Det er overhovedet ikke sjovt! Hverken for mig, ham eller Heine, der står med lorten. For ifølge diverse sider og råd er det nemlig ham, der bør tage ‘kampen’. Men skal det virkelig være sådan en kamp? Kan det virkelig passe, at jeg skal nægte mit barn noget, så jeg selv kan fungere? For der er da intet, der kan få mig til at føle mig som en rigtig lortemor, end når mit behov pludselig går forud for mit barns! For når alt kommer til alt, er det vel netop, hvad det handler om: min søvn vs hans spiseri. 

Til Boel-prøven spurgte min sundhedsplejerske, Gitte, om hvordan Theo sov om natten. Jeg nævnte problematikken for hende om, at ingen af os sover ordentligt, og jeg var nervøs for, hvordan det ville gå, når jeg atter befandt mig på studiet, og den efterhånden obligatoriske middagslur ikke længere ville være en mulighed – med grunde! Gitte sagde, at hun kunne fortælle en masse om den kamp, vi havde os i vente, men i stedet svarede hun knap så fortrøsningsfuldt, at jeg skal helt derud – ud over kanten, hvor jeg føler mig fuldstændig knækket. Hvor jeg ikke kan mere, og hvor jeg grædende ringer til hende efter råd. Før ville jeg ikke være klar, og før ville hun ikke kunne hjælpe. Afslutningsvis fik jeg at vide, at hun så frem til mit opkald.

Jeg er ikke der endnu. Jeg har i hvert fald ikke ringet grædende. For jeg har jo et håb om, at han helt af sig selv finder ud af, at søvn faktisk ikke er fjenden, og at der er masser af tid til mælk om dagen. Den anden metode virker bare så voldsom på mig. Men for pokker, hvor kunne jeg godt bruge den søvn, Theo-mælkedranker!

19 kommentarer

 • Anonymous

  Hej, jeg er enig med Line K. Det virker, som om du vægter dine egne følelsesmæssige behov over din søns udvikling. Har du aldrig tænkt på, hvordan det påvirker et 9 mdr gammelt barn ikke at få mere end to timers sammenhængende søvn? I den alder har de brug for at komme ind i en dybere søvnfase, for at deres hjerner kan udvikles optimalt. Det er ikke et synspunkt, du vil finde støtte for på Ammenet eller i andre fanatiske kredse, men det er ikke desto mindre evidensbaseret. For mig virker det, som om din ”ammefanatisme” (af mangel på bedre ord) bunder i dine følelser omkring det problematiske ammeforløb med Noam, som jeg vil råde dig til at få bearbejdet professionelt. Det siger jeg, fordi jeg har to veninder, der har reageret lidt som du efter dårlige ammeforløb med barn nummer, med negative konsekvenser for hele deres familie, især børnene.
  Som forældre er det din opgave at støtte og presse ham videre i hans udvikling. Og et barn på 9 mdr har bestemt ikke brug for at få bryst hver anden time som et lille spædbarn. Jeg kan ikke huske, om han har fået tænker, men har han det, er natteamning i hvert fald en dårlig idé. Vi udskiller ikke så meget spyt om natten, så tænderne kan få lov til at soppe i flere timer i sukkerholdig masse fra modermælken uden beskyttelse fra enzymer.
  Som sagt er det jeres opgave at hjælpe ham videre i sin udvikling, selv om i må gøre midlertidig ”vold” mod ham. Hvad vil du gøre, hvis han som stort børnehavebarn bliver ved med at finde tryghed i bleen, selv om han motorisk og kognitivt er klart til at smide den? Lade ham beholde den, så han kan blive mobbet af de andre børn (er set i virkeligheden)? Eller hvis han insisterer på at beholde sutten til skolealderen (mange eksempler fra virkeligheden)? Skal han så gå rundt og være ked af et grimt suttebid som voksen, fordi hans mor ikke ville tage kampen?
  Som sagt synes jeg, du skal tale med nogen om dit ammeforløb med Noam, så du kan komme videre til glæde for hele din familie.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Ork jo – og vi har som sagt også forsøgt at tage kampen op til flere gange, men jeg har haft rigtig svært ved at være fastholdende, fordi han netop bare er en baby. Jeg syntes slet ikke, at det kan sammenlignes med et barn, der er klar til at smide sutten eller bleen, for det er trods alt et barn, du kan snakke med, modsat en baby der græder som kommunikationsmiddel.

   Ammenet vil jeg nu ikke beskrive som værende fanatatisk, men okay.

   Ift enzymer og sukker bliver brystet skubbet så langt tilbage i munden på barnet, at mælken ikke burde komme i kontakt med tænderne.

   Og hvad angår mit ammeforløb med Noam, har jeg intet behov for at få snakket noget som helst igennem med professionelle – jeg syntes selv, at det hele er bearbejdet, efter det er kommet på afstand og efter sådan et succesfuldt ammeforløb, som jeg har haft med Theo. I øvrigt blev meget af det snakket igennem med min jordemoder allerede dengang jeg ventede Theo 🙂 ..

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Wow – det var godt nok en meget voldsom kritik/kommentar at komme med, som anonym, uden at kende familien end via bloggen…
   Sikke et fint svar Simone – er ikke sikker på, at jeg ville have kunne holde så god tone, havde det været mig 😉

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anonymous

  Hej Simone

  Nu har jeg engang i mellem læst lidt med på bloggen, og jeg har bidt meget mærke i dit forhold til amning, eller mad generelt faktisk, som jeg egentlig finder meget unaturligt. Jeg ammer selv, for tredje gang. Første gang gik det glat, men anden gang gik det ikke så godt, måske fordi jeg forventede at det ville være ligeså let som første gang, og denne gang er jeg meget opmærksom på ikke at ramme de samme faldgrupper som jeg gjorde sidst. Jeg tror på at amning er det bedste for et barn, men amningen skal være for barnets skyld! Det er nok der, jeg personligt synes at du fejler og selv har skabt den situation, som I står i nu, som jeg egentlig ikke synes er det bedste for dit barn. Det lyder lidt som om, at hele familien faktisk lider lidt under det. Jeg får det indtryk at amningen mere har været for din skyld end for dig barns. At amme Theo så meget, så lang tid, er ikke nødvendigvis hans behov. Tværtimod synes jeg at det tyder på, at hans behov i virkeligheden er anerledes, men dit behov for at amme, har overskygget det.
  At Theo nu stadig har så stort et behov for amning, er et behov du har opbygget hos ham. Der er blevet skabt en vane, som i takt med han er blevet ældre, har sat sig mere og mere fast, og jo længere der går, jo sværere bliver den også at bryde.

  Dette er ikke et angreb, men en mulighed for at se tingene i et andet perspektiv.

  Held og lykke med det

  Mvh
  Line K.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Line..

   Hmm.. Jeg ved ikke lige, hvor jeg på bloggen ellers har udtrykt mig omkring mad? Andet end Noam ikke har fået kage, sukker og søde sager, før han blev lidt over 2 år?

   Der er ingen tvivl om, at ammestrejken med Noam sidder i mig, og jeg har ønsket et helt andet forløb den her gang end sidste gang. Men Theo er altid blevet ammet med 2 timers interval, og jeg har – som det anbefales – friammet ham. Amning er altid lidt et følsomt emne, men lang tid vil jeg nu ikke kategorisere det som. Jeg befinder mig stadig under den gængse anbefaling af ammeperiode, både når det gælder SST og WHO.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • – Jeg fik slet ikke lige det sidste med.
   Jeg har med Theo ikke haft en konkret plan for, hvordan amningen skulle forløbe, hverken når det kommer til længde eller udtapningen, andet end det skulle være anderledes end med Noam, og jeg har egentlig derfor bare taget det stille og roligt og tilbudt Theo, når han har vist behov for det. Nu hvor jeg er begyndt i skole, får han jo slet ikke med det interval, han hidtil har gjort, men det er bare gået så godt, selvom jeg var ret nervøs. For Theo forstår fuldstændig, at der ikke er mælk, når mor ikke er her, så Heine oplever slet ingen problemer i dagtimerne. Derfor burde han jo heller ikke behøve melde sig, som han gør om natten. Måske jeg har forklaret mig dårligt i indlægget, men jeg tror bestemt, at det handler mere om tryghed end mælken. For amningen tager vitterligt kun 2-5 minutter, og så sover han igen. Men derfor er den konstante afbrydelse nu alligevel en killer. Men spørger jeg både i min ‘Hjemmepasser’ gruppe eller ‘Ammenet’, er der nu intet usædvanligt over hverken længden, intervaller eller hans nattespiseri, for nogle børn hygger sig åbenbart bare lidt for godt med mælken. Som jeg siger.. Mælkedranker 😉

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anonymous

  Jeg er meget enig med Julie. Jeg ammede også min datter til hun var 13
  Mdr men natamning stoppede vi med da hun var 8-9 mdr og det var hårdt men kun 2 nætter tog den kolde tyrker! Jeg sov så i gæsteværelset. Det sker at han blir frusteret og vred men i har lært ham at han allihevel vinder så derfor fortsætter han indtil han vinder. Jeg er overbevist om at han ikke tager skade af det men derimod vil det gavne ham og resten af familien hvis du får dine nattesøvn. Det er barsk men nødvendigt. Han kan evt få tilbudt mælk el vand i kop som alternativ. Held og lykke når i beslutter jer for at stoppe det.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Okay – god ide. De sidste par dage har Heine taget kampen, så Theo ikke får noget fra sengetid og indtil efter midnat engang. Hvor langt et ryk kunne din datter tage? Var det gradvist, at I trappede ud af natamningen eller tog I kampen i ét ryk? 🙂

   Vi har forsøgt mange gange at give vand i kop og flaske, og selvom det er et hit i dagtimerne, nægter han ligesom sutten at tage den om aftenen og natten.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Anonymous

   Vi tog kampen med et ryk fordi hun ville ligesom Theo bare have tryghed. Hun brugte dengang ikke sut og havde stort suttebehov men afviste sutterne. Hun blev dog ammet 2 gange om dagen fra ca 10 mdrs alderen frem til hun blev 13 mdr. Da vi valgte at stoppe helt var også så hårdt for hende at hun en uge efter ammestop fik øjne op for sutter og begyndte at bruge dem da hun var 13,5 mdr! Hun er i dag 23 mdr og sutten er bare hendes bedste ven 😊
   Helle

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Anonymous

   Forresten i forbindelse med 100% ammestop fik hun grød inden sengetid så vi var sikre på hun var mæt til om natten. I dag får hun indimellem tilbudt en kop med havregryn før hun skal sove hvis hun ikke har spist så meget til aftensmad. Det er ikke altid hun vil have det.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Julie

  Jeg synes du er meget hård ved dig selv ved at sætte det op som hans behov overfor dit behov – og at du må tilsidesætte dig selv for at opfylde hans. Din søvn er jo også både Noams behov, Heines behov og ikke mindst Theos behov udover at det er dit behov. Hele familien har brug for en veludvilet mor. Tænk på det når i for alvor må “tage kampen” og slip den dårlige samvittighed:-)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Du har fuldstændig ret, Julie. For det er jeg uden tvivl. Men jeg har det bare så dårligt med, når han er ked af det og skriger, og jeg hurtigt kan få det til at stoppe. Men det er bestemt i vores alles interesse, at jeg får en bedre søvn 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Julie

   Det kan jeg fuldt ud forstå og ville have det lige sådan – derfor det måske er godt at høre det fra andre og få støtte fra flere sider. Dejligt at det allerede går lidt fremad jf sidste blogindlæg.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Kære Simone

  jeg forstår godt hvis du ikke føler at du har energi.. Det er hårdt at være oppe hver 2. time, og samtidig skal fungere om dagen.

  Jeg havde lidt de samme udfordringer med Kaja.

  jeg har 2 børn på henholdsvis 4 år og 2 ½ år.

  Kaja ammede jeg til hun var 4½ mdr, så afviste hun brystet og ville meget hellere have flasken.
  Men det gjorde desværre ikke afvænningen lettere. Sundhedsplejesken anbefalede mig at forsøge at give hende vand i flasken i stedet for mælk, men Kaja var ligeglad. Så drak hun bare vandet. Så gik vi fra at være oppe 2 gange hver nat til 4 gange hver nat.. + flere gange hvor sutten skulle findes.

  Kaja endte med at drikke 500 ml vand hver nat.

  1½ måned før at jeg havde termin med Casper, måtte jeg tage beslutningen om en “kold tysker” for jeg måtte indse at jeg aldrig ville få søvn hvis jeg skulle “fodre” Kaja(16 måneder) 4 gange hver nat samt have et lille spædbarn, der sover som det passer dem.

  Jeg lagde mig ind på en madras på gulvet hos Kaja (det kunne jeg, fordi hun jo ikke ammede men fik flaske)
  De første par timer, var hun meget ked og ulykkelig, men jeg prøvede at huske mig selv på, at det var tryghed og at hun jo kunne mærke trygheden, ved at jeg var derinde. hun fik kun tilbudt lidt vand i en kop, hvilke hun konsekvent afviste.

  Afvænningen tog 2 nætter, og så havde hun indstillet sig på at der ikke kom mad/sutteflaske.

  Hun vågnede stadig en del gange hver nat, men det var kun får at få sutten. Og vi kunne hurtigt mærke at hun blev gladere og mere frisk.

  Casper var et brystbarn og lærte aldrig at tage en sutteflaske. Jeg ammede ham til at han var 10 måneder, så tog han en bid af babsen og så synes jeg ikke at det var sjovt mere.

  denne gang måtte farmand på banen ved afvænningen da jeg jo rendte rundt med maddepoterne.
  men det jo faktisk kun 3 aftener.

  Lige som Uglemoren skriver, så tror jeg at det er rigtigt at det vigtigste er at man selv er indstillet på det og har bestemt sig for at det er sådan.

  Det er jo faktisk lidt det samme vi gør med mange andre ting med vores børn, mens de er små..
  Barnet har også en periode hvor de bestemt ikke vil gå, men blot vil bæres. Men her er vi meget bedre til at være standhaftige og sige NEJ.. du kan godt gå selv. ….. og i mine egne tanker, er det jo for at barnet udvikler sig og bliver bedre og bedre….

  men det er jo faktisk det samme med Natamningen, for det er jo også et skridt i udviklingen ..

  Måske du skal prøve om du kan vende dine tanker, til at det faktisk vil komme Theo til gode, hvis du får sovet lidt mere.. for så vil overskuddet være større. At natamningen ikke stoppes for din skyld, men fordi det er en del af hans udvikling.

  Og at han faktisk også vil have bedre af at sove, end at spise om natten

  Jeg krydser fingre for at I snart finder en løsning som er god for alle. For du ender jo med, at du ikke kan hænge sammen hvis det fortsætter sådan.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Puh – det lyder hårdt! Og vildt, at hun kunne drikke så meget. Da vi fortyndede Noams flaske, for så at gå helt over på vand til sidst, forløb det fuldstændig uden problemer, og det er måske lidt derfor, at jeg har så svært ved, hvad der er det rigtige den her gang. Fordi Noam jo netop ikke sagde spor til det, og det slet ikke var nogen kamp.

   Men jeg tror, at du har helt ret, og nu er vi for alvor gået i gang med den kamp. Jeg er dog ikke derude, hvor jeg gerne ringer grædende til min sundhedsplejerske, men jeg skal virkelig bide tænderne i mig for ikke at gå ind og give ham brystet, når jeg hører ham skrigende i Heines arme. Kryds fingre for, at det går hurtigt 😉

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Åh, det lyder godt hårdt, søde du. Føler med dig/jer.

  Jeg er heller ikke fan af at “kampe”, når det gælder bittesmå børnesjæle. Det lyder så voldsomt.

  Men jeg tænker bare også, når jeg læser, at jo længere tid I venter, desto sværere bliver “kampen” måske, fordi Theo bliver ældre og mere og mere bevidst.

  Jeg har selv haft 2 “kampe” i min spæde tid som mor. Den ene er ‘fald-søvn-selv-projektet’ og den anden er ‘farvel-sut-kampen’. Min erfaring med “kampe” er faktisk, at når man først bestemmer sig, så varer den ikke ret mange dage. Ikke uger, ikke måneder … men få dage. Eller i den mindste bliver der bedring efter få dage.

  Arh, fald-i-søvn-selv projektet tog så 1 måned, men det var så også den nænsomme, men bestemte, måde med at gå ind til Aksel ved gråd, trøste, nusse og gå ud igen. Og så forfra og forfra, indtil han sov. Han skreg aldrig sig selv i søvn.

  Da vi vænnede Vigsen af med godnatflasken, brokkede hun sig også. Hun fik vand i kop stedet. Eller mælk i kop. Er den prøvet? Altså at tilbyde ham en kop med vand/mælk.

  Men jeg forestiller mig at det brystet, trygheden og “sutten” Theo er ude efter om natten – og egentlig ikke mælken?

  Og sutten gider han om natten i stedet for brystet?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Præcis, det virker så voldsomt, og jeg får det så dårligt med det. Jeg tror helt sikkert, at sundhedsplejersken havde fat i noget, da hun sagde, at jeg skulle være på vej ud over kanten, før jeg ville have mod på den her kamp.

   Men jeg tror, at du har helt ret i, at det netop er os, der skal tage valget. Og det har vi så faktisk gjort. I går gik det knap så godt, men natten inden sov han knap 6 timer, da Heine havde været inde hos ham og ‘nægtet’ ham.

   Sutten, vand i kop og vand i flaske dur vældig godt om dagen, men om aftenen og natten nægter han konsekvent disse ting. Han både spytter dem ud og flår dem ud med hænderne.. Men det er helt sikkert trygheden, han søger, og ikke mælken, for det tager ham vitterligt kun 2-5 minutter, og så sover han videre igen. Men derfor er den afbrudte søvn nu alligevel strid.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Har du overvejet at skifte til flaske om natten? Evt. med vælling? Eller tager han ikke flaske?
  Jeg var ‘heldig’ – min ældste var også virkelig glad for at blive ammet, men han trappede selv ud af nat-amning efter han begyndte at få en flaske med vælling til sengetid og almindelig mad om dagen…
  (den yngste sov igennem da han var 3 måneder gammel – sorry 😉 – til gengæld skreg han så det meste af dagen, medmindre man gik med ham på armen eller i vogn).

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Vi har ikke prøvet med en konkret sutteflaske, men han har en vandalske, som han er yderst glad for.. I dagtimerne 😉 .. Det samme med sutten, men om aftenen og natten dur ingen af disse overhovedet. Dejligt med en baby, der selv trappede ud – det var også det, jeg håbede på, men jeg kommer vist ikke udenom kampen her..

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

One down, many to go