Er din baby Instagram-venlig?

Veganer vs vegetar

Når jeg fortæller, at jeg er vegetar, oplever jeg både nysgerrighed og skepsis fra omverden. I min egen familie har det da også været en blandet landhandel, hvordan det er blevet taget imod, trods jeg helt som lille nægtede at spise kød af fri vilje.

Det store spørgsmål er altid hvorfor. Og som nævnt før her på bloggen er det næste spørgsmål altid: “Hvad så med drengene?” I starten handlede det for mig udelukkende om smag og konsistens. Jeg valgte kød fra af den simple årsag, at jeg ikke kan lide kød. Og selvom mange har rigtig svært ved at relatere til dét udsagn, er det alligevel nemmere at forholde sig til, når jeg sammenligner det med, at andre ikke kan lide champignon, rosenkål og rødvin. Men fortæller man, at det er af enten sundhedsmæssige årsager eller af hensyn til miljø og især dyr, står en del af. Ofte har jeg oplevet at få responsen: “I det mindste er du ikke veganer.” 

Veganere har desværre et lidt uheldigt ry for at være fanatiske, og jo, jeg har da også oplevet at blive høvlet ned i blandede vegetarer- og veganergrupper for ikke at gøre en god nok indsats som vegetar. Men er det ikke sådan i alle lag, grupper og klasser? At nogen er mere fanatiske og fordomsfulde? Om det så handler om religion, kød, fodbold eller simpelthen bare en mand med lidt for indsnævrede synspunkter på sine gamle dage?

Jeg spiser absolut intet slags kød – heller ikke kylling og fisk, som jeg tit bliver spurgt om. Men herhjemme skete der faktisk sidste år en lille, men betydelig ændring i vores kost.

Efter at have set en række dokumentarer og læst op på ufattelig meget forskning foreslog Kenneth, at vi herhjemme lever fuldstændig plantebaseret. Jep – min ellers kødspisende kæreste. Så herhjemme spiser vi heller ikke mejeriprodukter eller æg.

?Er det ikke besværligt og omstændigt?? Bliver jeg tit spurgt om – og jo, i starten kunne det godt virke en anelse uoverskueligt og det krævede da også en hel del at undersøge alternativer og erstatninger og samtidig sikre, at vi får, hvad vi har brug for. Men når det så er gjort, så nej, så er det ikke spor besværligt. Det er ikke mere besværligt at blande kikærtemel med vand og sort salt og stege på panden end det er at slå æg ud, røre rundt og stege på panden. Er der noget, man kan sige om veganerne, så må det da absolut være, at de er enormt kreative. Tænk sig at kunne lave en omelet uden brug af æg, men som faktisk smager af æg og tænk sig, at man kan piske vandet fra en dåse kikærter på præcis samme måde, som man kan piske æggehvider. Det er da imponerende. Samtidig er der kommet så meget fokus på det og så stor efterspørgsel, at det ene alternativ efter det andet springer frem og fylder mere og mere på hylderne i butikkerne.

Men er jeg så ikke veganer nu? Jeg spurgte faktisk Kenneth, hvad han betragtede mig som, hvis vi skal sætte mig i en bås. Han ser mig som veganer. Kigger man udelukkende på min kost, så jo, så spiser jeg vegansk. Men at være veganer er langt fra blot en koststil. Det er en livsstil, hvor alt, der indeholder dyr eller benytter sig af dyr, udelukkes, feks uld, silke og læder, zoologisk have og make-up testet på dyr. Følger man med på Instagram, ved man, at Atlas nærmest kun har haft uld på, siden han blev født, hvorfor jeg ikke selv betragter mig som veganer. Er man vegetar, spiser man som en veganer. Dertil kan man supplere med æg og/eller mejeriprodukter, således man betegnes som en såkaldt lacto-ovo-vegetar, men det er en konstant forvirring, da de fleste tænker, at en vegetar spiser æg og mejeri – og måske endda også fisk. Men i den reneste forstand er en vegetar en, der udelukkende spiser vegetabilsk.

For Kenneth handler vores valg dels om miljøet, dels om sundhed. For mig handler det slet ikke længere om hverken smag eller konsistens. Generelt forsøger vi at tænke så meget på miljøet som muligt, hvorfor vi feks vasker tøj på 30 grader, bruger bambustandbørster, fravælger vaskeklude med mikroplast, køber økologi osv osv osv. For mig fylder sundhedsperspektivet enormt meget, men jeg kan også mærke, at jeg rent etisk har det rigtig svært ved komælk feks. Når man undersøger rigtig mange ting og investerer enorme mængder tid på at blive oplyst, så tror jeg, at det er meget svært at distancere sig fra det, man lærer i processen. Især sådan noget som kød- og mejeri industrien. Sådan har det i hvert fald været for mig. Men det er vigtigt at forstå, at mit fravalg ikke er kritik af andres (til)valg. Det handler ikke om andre eller at se ned på andre, det handler udelukkende om os og vores værdier.

Hvad angår drengene mangler de absolut intet. Folk glemmer tit, at der findes proteiner i nærmest alt mad, og mange ved måske heller ikke, at det i øvrigt er planterne, der skaber proteinerne. Drengene er sunde og raske, og de elsker plantebaseret mad, som jeg vælger at kalde det for at undgå den konstante forvirring. De spiser stort set alle slags grøntsager – uanset om de er rå eller tilberedte. Det eneste, de ikke bryder sig om, er rå tomater og kogt rosenkål. Ellers spiser de det hele med stor fornøjelse. Og hvad de så spiser, når de er hos deres far eller i byen, bestemmer de selv. Men de omtaler sig selv som vegetarer, og generelt har Noam især aldrig rigtig brudt sig om kød og til enhver tid foretrækker de plantemælk. Vi snakker meget med dem om vores valg, hvad vi kan gøre for miljøet, hvad der er sundt, og hvordan vi skal behandle dyrene. Der er mange aspekter i det, og det er vigtigt for mig, at mine børn er oplyste – for vælger de engang at ville spise kød, så skal de gerne være oplyste. Det tilvalg gælder især Atlas.

For hvad med Atlas? Da jeg fik drengene i sin tid, spiste jeg selv en smule kød, og jeg boede sammen med deres far, som dagligt og til alle måltider spiser kød, og som nok må betragtes som en af de forstokkede gamle mænd trods hans alder ? Men sådan er det jo ikke i dag. I dag er der jo ingen af os, der indtager noget som helst animalsk herhjemme. Så hvad med Atlas?

Jo, som forældre træffer vi konstant valg på vegne af vores børn. Hvad enten det er et bevidst fravalg af kød eller et aktivt tilvalg af kød. Hvad enten det handler om samsovning, bagudvendte autostole, amning eller vuggestue. Alle vores til- og fravalg skulle gerne være aktivt og bevidst truffet ud fra vores værdier, og hvad vi hver især finder rigtigt at gøre. Når vi vælger at fravælge kød fra vores kost fra et sundhedsmæssigt perspektivet, ville det ikke give mening at introducere Atlas til selvsamme. Som forældre inddrager vi altid vores børn i vores livsstil. Det er os, der hælder maden på tallerkenen, og selvom en frikadelle af kød er mere normen end en uden, er det ikke et mindre valg. Det er stadig et valg, der er foretaget.

Om 14 dage bliver Atlas 6 måneder, og så er det tid til at introducere ham for mad. Vi glæder os! Det bliver så sjovt og spændende – og beskidt ? Vi har nemlig valgt at benytte os af blw sammen med amning. Og ganske rigtigt – så bliver kosten ren plantebaseret, indtil han engang selv kan træffe et valg baseret på oplysning. Dét valg og alt hvad det indebærer, vil jeg fortælle meget mere om senere.

2 kommentarer

 • Pernille

  Vil du ikke lave nogle flere indlæg med, hvad det så ER I spiser 🙂 Jeg tænker mest på morgenmad, frokost og mellemmåltider. Er ikke selv vegetar, men kunne godt bruge ideer til at få mere grønt og sundt i ungerne 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • drengelopper

   Jo da 🙂 jeg går straks i gang med at lave nogle flere indlæg med mad

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Er din baby Instagram-venlig?