Morgenhygge med mor

Valg af pasning

Det er sjovt, hvordan hele ens verden ændrer sig, når man bliver mor/forældre. Min hverdag er gået fra, at studiet, venner og veninderne fylder meget, fra at handle om kæreste tid, gode film, lækker mad, nye sko, læsestrategier og analysering af lærermidler, hvor begreber som inferens, semantik og syntaks var en del af ens ordforråd, hvor man konstant huskede på, hvad Bråten sagde i modsætning til Brudholm og Fast til knap nok at kunne skelne de 3 vigtige personer fra hinanden, til at kunne genkende et hvert børnetøjsmærke og pris ud fra dets logo, hvor det handler om at finde netop det stykke legetøj, som vil stimulere mest muligt på bedste vis og som er helt uundværlig, hvor det er én stor barnevognsjungle, og kræver reseach for at finde den perfekte barnevognssele, bæresele, højstol mm. til at skulle finde frem til den bedste pasningsløsning til sin søn, når hverdagen igen kalder.. 
Jeg tror, at Heine og jeg er en rigtig dårlig kombination, når det netop kommer til vores søn og hans kommende institution. Ikke at det er ment dårligt, selvom det har en ret negativ klang, men vi har virkelig mange meninger, netop fordi vi begge på et eller andet tidspunkt har stået i det – men fra den anden side af katederet (hvis jeg skal være rigtig folkeskolelærer-agtig) og altså ikke på “forældresiden”.. Heine har tidligere arbejdet både i vuggestue, børnehave og før-skole ordning og jeg selv er jo lærerstuderende med vikararbejde ved siden af og hvor jeg har været i praktik på forskellige skoler, hørt og oplevet forskellige ting. 
Egentlig havde jeg nok ikke så meget en holdning til, hvorvidt Noam skulle i dagpleje eller vuggestue – for mig er det bare vigtigt, at Noam ikke bliver institutionsbarn, og da slet ikke når vi har den luksus, at Heine har fri hver anden dag og jeg selv har blot 3-4 skoledage om ugen – så skal fanden da lige være, at mit barn skal af sted hver evig eneste dag fra 7-17 og opdrages af en anden, som giver kærlighed, nærhed og værdier videre til mit barn.. For Heine derimod var det meget vigtigt, at Noam kom i vuggestue, hvor der er uddannet personale, som (ligesom dagplejemødrene vel at mærke) tit kommer på kursus og hvor der er fokus på læring og hvor vores barn vil blive socialiseret med mange forskellige børn på sin alder.. For at få pasningsgaranti her i kommunen skal man søge en plads inden for 3 måneder, dog er der ikke pasningsgaranti på vuggestuer. Vi tog derfor hurtigt ud og besøgte vuggestuen her i byen for at beslutte os for, om det skulle være dagpleje eller vuggestue. Egentlig var det en rigtig fin integreret institution, hvor der var meget fokus på at lære og jeg kan godt lide ideen om, at Noam ville komme til at kende det personale, som ville have ham i børnehaven og de andre børn, men jeg bed alligevel mærke i, at lederen af vuggestuen sagde, at alle hendes tre børn havde været i dagpleje og det ville hun også vælge igen, hvis hun skulle have haft flere. Alligevel skrev vi Noam op til vuggestue. Vuggestuen har plads til 12 og der ville gå 8 ud, inden vi ville have brug for en plads til ham, derudover kommer søskende til børnene i børnehaven først frem i køen, men helt umuligt var det dog ikke. Kort tid efter vi har søgt, står Noam som 16 på listen – det er knap så godt eftersom, det er dobbelt så meget af, hvad der går ud inden januar. Efter 2 måneder stod han som nr 17. Endnu værre! Helt automatisk bliver der derfor også lavet en pasningsgaranti på en dagplejer til os og jeg tænkte, at så måtte det være sådan.

Men så inspirerede Anne mig, da hun modtog information om private dagplejemødre og straks kom jeg i tanke om, da jeg for nogle år siden var i praktik på skolen her i byen om en af pigerne i 2. klasses mor, der var til en forældredag for at fortælle om sit arbejde som privatdagplejer og hvordan jeg var helt solgt i hendes engagement og passion for sit arbejde. Straks googlede jeg og vupti kom hendes side frem – kommunen henviser eller reklamerer nemlig slet ikke selv for private dagplejemødre, selvom de både er godkendt af kommunen, får besøg 4 gange årligt, hvor hjemmet bliver tjekket og børnene bliver talt med for at se, om de trives og der i øvrigt kun er en egenbetaling på 25%. Så ville skæbnen faktisk, at hun har én ledig plads pr. 3. januar. Hurtigt kontaktede vi hende (hurtigere end det andet forældrepar, som gjorde samme dag!) og i dag tog vi så hjem til hende for at møde hende.

Hun er simpelthen noget af det sødeste, altså jeg faldt jo allerede for hende dengang og håbede og bad til, at Heine ville gøre det samme. Hun er en rigtig sød dame i slutning af 30’erne/starten af 40’erne med 4 børn i folkeskolen, hvoraf jeg har haft de to. Hun bor 3 km herfra og dermed ude på landet, hvor børnene hver formiddag er med til at fodre høns, kaniner og katte. De har derudover også hunde og heste – dog er dyrene ikke indenfor. Hun har et samarbejde med nabogården, så børnene får lov til at møde får og køer og fodre dem. Hvert andet år tager hun førstehjælpskursus. Hun er formand for legestuen, hvor de tager hen 2 gange om ugen, 1 gang om ugen i skoven, som hun ejer og 1 gang om måneden på biblioteket. Hun sørger for en sund og varieret kost til børnene med masser af frugt og grønt og om vinteren bager hun meget med børnene, vi skal blot have bleer, skiftetøj og barnevogn med, sidstnævnte må i øvrigt gerne blive hos hende både i hverdagen og weekenden. Hun holder ferie på samme tid som folkeskolen, hvilket er fastlagt og passer os fint, da mit studie naturligvis også gør det, hun har maks prøvet at være syg 2 dage om året og har aldrig bedt om fri. Hendes første bedte fridag vil blive d. 1. og 2. januar 2013, hvor hun fejrer kobberbryllup med sin mand. Skulle hun endelig være syg, rammer hun muligvis en af enten mine eller Heines fridage og ellers er jeg så privilegeret med mit studie, at jeg må studere hjemmefra eller tage Noam med. Derudover har hun en sms-service, således vi kan bede hende skrive, hvis Noam er ked af det en dag, vi afleverer ham eller hvis han har været lidt småsyg, kan man bede hende skrive hen på formiddagen, hvordan han har det. Hun har åbent fra 7-16 – en beslutning, der er taget i samråd med de øvrige forældre, dog vil Noam først blive afleveret mellem 7.30 og 8.00 og er der problemer med at nå at hente ham om eftermiddagen, er hun fleksibel. Kemien var der bare og hun var så dygtig til børnene, Noam synes godt om hende – især efter hun gav ham en skive agurk 😉 og alt dette får vi til en sølle pris af kun 1750 kr om måneden! Jeg er som sagt solgt…. Og heldigvis var Heine det også 😀 .. Vi var hos hende i halvanden time og har allerede takket ja til pladsen og venter nu blot på, at kontrakten kommer, så vi kan underskrive den.. I øvrigt aftalte jeg med hende, at Noam og jeg kommer i legestuen fra november af, så han kan lære hende og de andre børn at kende, inden han selv skal begynde hos hende, hvilket, jeg synes, er en smadder god ide! Selv begynder jeg d. 22. februar, så der er tid til at køre Noam ordentligt ind og få læst op, så jeg rigtig kan få styr på Bråten og hans læseforståelses strategier, hvad det der kohæsion er til forskel fra kohærens og i det hele taget forberede mig mentalt til, at jeg starter hårdt ud med 4 eksaminer..

Skriv en kommentar

  • Anonymous

    Jeg kan godt se, at mit indlæg blev formuleret lidt for groft. Det undskylder jeg, men det skyldes ganske simpelt, at jeg er meget engageret i folkeskoledebatten, og kommentaren blev skrevet meget spontant. Som aftager af produktet i den anden ende (gymnasielærer) kan jeg selv konstatere, hvordan folkeskolen står for forfald. Jeg tror desværre, vi uundgåeligt er på vej mod forhold, som man ser i visse andre lande, hvor folkeskolen ikke længere er en samlende faktor, men et sted for dem, der ikke har andet valg. Jeg mener i høj grad, folkeskolelærerne er skyld i udviklingen (eller snarere seminarierne, der uddanner dem). Jeg mener simpelthen ikke, de er dygtige nok. Hvad hjælper en masse pædagogik og didaktik, når man ikke har sine grundfærdigheder i orden? Det kan godt være, din kæreste mener, det er naturligt at lave fejl af den slags, når det skal gå hurtigt, men jeg mener altså, at noget så grundlæggende som grammatik, bør komme som skidt fra en spædekalv, når man er dansklærer. Og jo, man kan lave masser af fejl, når det går hurtigt (du kan sikkert også finde nogle i mit indlæg), men jeg synes, det er let at skelne mellem sjuskefejl og fejl, der beror på manglende færdigheder. Selvfølgelig er man også et menneske som lærer, men det er vigtigt at have in mente – især på et så politisk betændt område som folkeskolen – at du, også i et så privat forum som en blog, repræsenterer din profession og derfor bør holde fanen højt.
    Ang. hans/sin så er her et eksempel fra dagens indlæg: “Noam reagerer nu på hans navn…”.
    Til sidst vil jeg sige, at jeg som mor til en søn på næsten samme alder som Noam nyder og får meget ud af at læse din blog. Jeg regner bestemt med at fortsætte med at følge dig, men er altså – som den lektor Blomme, jeg åbenbart er 😉 – gang på gang blevet irriteret over de grammatiske fejl. I går blev jeg så ekstra irriteret, hvilket medførte en lidt for spontan reaktion. Min kommentar kunne nok have været formuleret i en lidt pænere tone. Jeg håber ikke, jeg gjorde dig for ked af det. Jeg undskylder, hvis det er tilfældet.
    Ang. anonymiteten, har jeg hverken google-konto, blog eller noget af det andet (eller måske har jeg uden at vide det). Derfor trykkede jeg anonym.
    Mvh.
    Sofie

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Kære Sofie

      Jeg syntes simpelthen ikke, at det er i orden, at du på den her måde stiller mig til ansvar for hele folkeskolen. Jeg blev mildest talt meget ked af at komme ind til sådan en kommentar – ja, den var grov og jeg blev da dybt såret over at få at vide, at jeg er direkte uønsket som en kommende dansklærer. Aldrig har jeg før hørt sådan noget – og det gjorde mig inderligt ked af det.

      Alle er engageret i folkeskoledebatten, uanset hvor meget eller lidt de egentlig har med den at gøre, det er også helt i orden. Jeg går ud fra, at dine opfattelser kommer meget af medierne og uberettiget mener jeg, at du konstaterer på meget omkring folkeskolen, som du egentlig ikke har den vilde indsigt i. Jeg mener ikke, at folkeskolen står for forfald – og det kan da slet ikke være hverken lærerne eller læreruddannelsens, som i øvrigt ikke længere er et seminarium, skyld. Hvis folkeskolen står til forfald, skyldtes det da absolut alle nedskæringerne og det meget papirarbejde, der er tager elevtiden fra lærerne, det skyldtes så absolut, at der ikke længere er ressourcer nok til at tilgodese alle elever. Men vi har en masse engagerede og dygtige folkeskolelærer derude, som gør et virkelig godt stykke arbejde og som brændet for det, de laver. Uanset hvilken profession vi kigger på, vil der altid være dem, der ikke længere gider og er uengagerede i deres erhverv – heriblandt kan jeg snildt nævne en håndfuld gymnasielærer. Jeg er i tvivl om, hvad du mener – men hvis du inderligt mener, at man bliver folkeskolelærer, fordi man ikke kan andet, så tager du grueligt fejl! Læreruddannelsen er ikke noget, man kommer sovende igennem!

      Du spørger, hvad man skal bruge almen didaktik og pædagogik til? Lad mig tage din seneste kommentar som eksempel. Det kunne aldrig ALDRIG falde mig ind at kalde mine elever for et produkt! Aldrig. Mine elever er selvstændige individer med tanker, følelser, håb og drømme og ikke blot en Volvo på en samlebåndsfabrik! Dér har du ganske simpelt svaret. Jeg synes, det er under kritik, at man under sin uddannelse til at blive gymnasielærer ikke har fag som psykologi, didaktik og pædagogik – at det ikke er nødvendigt at lære, hvordan man behandler sine elever, hvordan man taler til og om sine medmennesker og i det hele taget manglen på menneskelige egenskaber, som disse fag er med til at styrke. Hvad nytter det at have alverdens viden, hvis du ikke ved, hvordan du viderebringer den? I øvrigt vil jeg have speciale i indskolingen, dvs. 1.,2. og 3. klasse, hvor du ganske simpelt er nødt til at lære at motivere dine elever, at gå ned på deres niveau, opmuntrer og inspirerer elevere til at lære. Derudover er dannelse altså ligeså vigtig en del i danskfaget, som det grammatiske er.

      Siden  ·  Svar på kommentar
    • Det er helt normalt at lave fejl – også som dansklærer! Jeg kan og vil ikke stilles til ansvar for hele folkeskolen og nej, jeg har altså også fri – det kan ikke passe, at jeg ikke kan have et frirum et noget så uskyldigt sted på en lille blog med 29 læsere, uden jeg skal forvente kritik, fordi jeg er i gang med læreruddannelsen.

      Jeg tager gerne i mod din undskyldning, Sofie – men jeg forstår den egentlig ikke, for længere nede i din kommentar ender du alligevel med at kalde mig for inkompetent, idet du mener, jeg laver fejl, som beror på manglende færdigheder. Men husk på Sofie – for at komme på læreruddannelsen skal du have været igennem gymnasiet først, her kan jeg fortælle dig, at jeg både i årskarakter og til eksamen fik 10 både mundtligt og skriftligt efter den nye skala, som naturligvis har kvalificeret mig til at tage dansk på læreruddannelsen, hvor du igen i mine karakterer vil finde stort set ene af 10-taller og enkelte 7-taller. Så helt inkompetent kan jeg altså umuligt være. Så kan det sagtens være, at jeg kan komme til at rode lidt rundt i hans/sin – men en kommafejl vil du yderst sjældent finde og når det kommer til vurdering fra diverse praktikskoler, vil der så absolut kun være ros og anbefalinger at finde. Det irriterer mig, at jeg tager din kommentar så meget til mig, som jeg tilsyneladende gør, men det er vitterligt ikke særlig sjovt at få at vide, at man er uønsket.

      Jeg tror bare, at hele debatten stopper her – men jeg syntes simpelthen ikke, at du kan være det bekendt. Du skal selvfølgelig være hjertens velkommen til at følge bloggen alligevel, men hvorfor du ønsker det, når du tilsyneladende bliver så irriteret, forstår jeg altså ikke helt. Bloggen blev i sin tid til, så jeg kunne huske på min graviditet, forventningerne og spændingen, så Noam senere kunne læse om sine forældre og så jeg havde et sted til al min babysnak. At jeg har fået læsere, som har lyst til at følge vores liv, føler jeg mig meget beæret over og er virkelig taknemlig for, det gør mig kun glad, at også andre kan få glæde af den og den er så absolut ikke til for at irritere andre.

      De kærligste tanker herfra

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Anonymous

    Hmm, “bedte til”… Der er ikke noget at sige til, at det står så sløjt til med folkeskolen! Jeg håber sandelig ikke, du kommer til at undervise mine børn i dansk!
    Som kommende dansklærer kunne det også være en god idé at lære forskellen mellem hans og sin – fejl, der går igen i næsten alle dine indlæg.

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Hvis du endelig skal kritisere et indlæg, kunne du da vel i det mindste undlade, at være så kujon agtig, blot at skrive som anonym… Jeg er ikke et sekund i tvivl om, at hun udemærket ved, at der burde stå bad og ikke bedte… det har hun rettet mig masser af gange i at sige.. og hun kan udemærket reglerne omkring hans og sin….

      Men hvis du er så naiv at tro, at man udover at skrive et så langt og så mange indlæg og samtidig have tid til korrektur læsning, når man står alene med en 5 mdr. gammel baby, så er det da vist dig der skal få sig en bedre realitets sans…

      Jeg håber virkelig ikke, læserne herinde læser indlæg for at pege fingre af skrivefejl eller lignende, men i stedet læser af lyst, og lægger mærke til hvad der står, og ikke hvordan det står skrevet…

      Siden  ·  Svar på kommentar
    • Jeg er ked af at høre, at du er en af dem, som mener, at man er en omvandrende ordbog, når man er (dansk)lærer. Lærere er også mennesker og kan også begå fejl – og det er helt i orden, hvis dine børn bliver opdraget med den modsatte tro, er jeg meget ked af det på deres vegne.

      Jeg beklager selvfølgelig fejlen med “bedte” – jeg forsøger altid at få tid til at læse mine indlæg igennem, inden jeg udgiver dem, men netop i går løb tiden fra mig.

      Når det kommer til sin/hans, vil jeg med glæde gerne bruge netop det her indlæg som et eksempel og beklager igen, hvis du finder fejl andre steder, jeg ikke har opdaget.

      Man bruger sin, når den, der ejer noget, er subjektet – også kaldet grundled i sætningen. Kigger vi derfor på en sætning som “så jeg rigtig kan få styr på Bråten og hans læseforståelses strategier”, som jeg formoder, at du henviser til, er “jeg” grundledet og ikke “Bråten”, som her er genstandsled.

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Vi har selv lige stået i den samme situation som jer, idet vi har valgt plads i dagpleje til Oliver. Vi havde egentlig først valgt en integreret vuggestue plads, men da jeg var på besøg i vuggestuen blev jeg meget skuffet. Det var ikke en positiv oplevelse. Det var bare en børne container.
    Derfor har vi valgt en rigtig sød dagplejemor, der elsker børnene som var de hendes egne..
    Det er jeg mere tryg ved.. 🙂 og Oliver kunne rigtig godt lide hende..

    Glæder mig til at høre hvordan det går når Noam starter i dagpleje.. 🙂 har hun nogle afløsere, når hun selv holder ferie, eller holder hun udelukkende ferie i skolernes ferie?

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Okay, ja det var da også virkelig en uheldig oplevelse med vuggestuen 🙁 men dejligt, at I så har fundet en sød og kærlig dagplejemoder.

      Ja, jeg er nu også lidt spændt på det, må jeg indrømme, men der er da nogle måneder endnu, hvor jeg kan vænne mig til tanken om, at jeg ikke længere skal tilbringe hele dagen sammen med ham.

      Hun har ingen afløsere nej, det er umiddelbart den eneste ulempe ved private dagplejemødre. Men hun sagde, at hun aldrig har holdt ferie andet end i skolernes ferie, hvilket passer os fint. Skulle det ske, at hun bad om ferie eller fri en uge, hvor jeg ikke har, må Noam være sammen med sin far, når han har fri hver anden dag og så må jeg enten studere hjemmefra eller tage Noam med.

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Det lyder til i har truffet det helt rigtige valg i fohold til, at skabe de bedste rammer for jeres søn og familieliv. 🙂
    Jeg er selv nyuddannet pædagog, så der går også rigtig mange tanker igennem hovedet, om hvorvidt vuggestue er bedre end dagpleje og omvendt. For mig betyder fagligheden enormt meget, men synes både dagpleje og vuggestue har har gode kvaliteter og hver sine fordele.
    Her er vores valg dog umiddelbart faldet på vuggestue og derfor er Aksel skrevet op i de to vuggestuer vi har her i byen. Inden længe skal vi også ud at besøge stederne så vi kan danne os et billede af om de kan give Aksel den omsorg, tryghed og læring vi ønsker. Er spændt på hvordan det hele kommer til at blive, når det pludselig er mig der er forældre 🙂

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Det kunne jeg godt forestille mig, det er vildt underligt, at man pludselig hører til på den anden side og det kan både være en fordel og ulempe at have så meget kendskab til f.eks vuggestue, dagpleje, børnehave og skole 🙂

      Jeg forstår godt, at fagligheden betyder meget for dig, det gør den helt sikkert også hos Heine – uden tvivl og havde ventelisten blot været lidt kortere, jamen så var Noam kommet i vuggestue.

      – Det bliver da rigtig spændende at besøge vuggestuerne og danne sig et indtryk af dem, det betyder så meget, hvem man efterlade sit mest dyrebare til og det er virkelig vigtigt, at kemien er der og man føler sig tryg ved dem.

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Ej det var da dejligt at i fandt en i var så glad for.. Hun minder rigtig meget om “min” .. Og jeg er fuldstændig tryg ved at Iben er der selvom hun ik li har et papir der står pædagog på..
    Og dejligt at jeg ku inspirere lidt 😉

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Det er rigtig interessant at læse om dine/jeres tanker om valget af dagplejer/vuggestue. Selv er jeg uddannet pædagog, og gør mig selv nogle af de samme tanker, selvom der ikke en gang er en bebs i støbeskeen 😀

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Tak 🙂 .. Nej, men jeg kunne forestille mig, at du nemt både ser fejl og mangler, fordele og ulemper og hurtigt laver koblingen: “sådan skal mine børn ikke have det” eller “fedt – gid, mine børn får samme oplevelser” 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Morgenhygge med mor