Veganer vs vegetar

Vegansk pålæg

Jeg er blevet spurgt ind til vores morgenmad og pålæg til frokost. Faktisk har jeg en masse nemme, dagligdags opskrifter klar til jer, men jeg er simpelthen for dum til at få det skrevet ned. Det vil jeg gerne blive bedre til, så der kan komme mere inspiration til dem, der ønsker kødfrie dage.

Frokost kan godt føles tricky, fordi man overalt ser kødpålæg i alle afskygninger. Det handler om at tænke kreativt og nyt. Nu, hvor Noam skal begynde i skole, er en sund og nærende madpakke mere aktuel end nogensinde, så jeg havde faktisk tidligere tænkt på at dele ud af vores favoritter.

Min absolut yndlingspålæg til rugbrød er uden tvivl avokado med citron og salt eller en god, gammeldags kartoffelmad med vegansk mayo, ristede løg og gerne lidt tomat og purløg eller dild, hvis det skal være luksus. Og ellers er jeg ikke ked af hverken en simpel tomat- eller agurke mad. Og lige med undtagelse af tomatmaden er drengene såmænd helt enige. Jeg må være ærlig og sige, at jeg langt ofte køber hummus færdiglavet, men ellers anbefaler jeg denne opskrift uden olie fra Mia Sommer.

Der findes efterhånden mange forskellige pålæg og spreads i butikkerne, særligt Aldi, som man kan benytte sig af – noget bedre end andet som det er med alt slags pålæg.

Men lets get to it. En klar favorit herhjemme er Fredsfisk eller fiskeFRIlet, som andre kalder den.

Fredsfisk:

300 g. store pastinakker eller aubergine*
2 dl. kikærtemel**
2 ? 2 ½ dl. vand
½ tsk. karry
1 tsk. almindelig paprika
1 fed hvidløg
2 tsk. salt
Friskkværnet peber
Rasp til panering samt plantesmør til stegning

* Opskriften tager udgangspunkt i pastinak. Anvendes aubergine må man selv rette opskriften til.

** Kan købes i feks Bilka, Meny og Helsekosten.

Skræl pastinakkerne og skær på langs til tynde skiver af ca 0,5 cm tykkelse, hvorefter de skal bages i ovnen uden olie i ca 10 min på 200 grader. I mellemtiden presses hvidløg og blandes med de øvrige ingredienser til en dej svarende til en pandekagedej. Vær opmærksom på, at kikærtedejen godt kan blive ret så tyk efter lidt tid. I så fald kan man med fordel tilsætte lidt mere vand. Lad pastinakstykkerne hvile til, at de kan røres ved.

Vend pastinakstykkerne i dejen og herefter i raspen og steg dem så på panden i smør, indtil de er let gyldne. Et voila – så har man et virkelig lækkert, vegansk alternativ til fiskefilet. Hvis man ikke selv gider lave remoulade, sælger Netto remoulade fra Løgismose, som tilfældigvis er vegansk.

Ikke-omelet:

Fordi kikærtedejen fra Fredsfiskene bliver så tyk, kan man med rette bruge samme opskrift til en ikke-omelet. Tilsæt evt andre ønskede grøntsager og urter som feks kogt kartoffel, cherrytomater, peberfrugt og purløg. Hæld massen på en varm pande med fedtstof og steg den, som var den en traditionel omelet. Ønsker man en mere ægge-smag, kan man med fordel tilføje sort salt til massen. Men jeg advarer om, at den herefter vil lugte langt væk af rådne æg, indtil den steges – dog vil den ikke smage sådan.

Levepostej:

Det er svært ikke at tænke på en leverpostejsmad, når man snakker om madpakker, og jeg har nu endelig fundet på en opskrift, som særligt Noam og jeg spiser i uanede mængder.

200 gram røde linser
1 løg
100 gram hasselnødder
4 spsk sojasauce
100 gram champignon
2 stængler bladselleri
1 tsk timian
0,5 tsk rosmarin
0,5 tsk oregano
lidt muskat
peber
2 spsk majsmel
Evt lidt boullionpulver

Opskriften er ganske simpel. Vask og kog linserne møre som anvist på posen. Hæld herefter alle ingredienserne i en foodprocesser, indtil den ønskede konsistens. Put derefter massen i et ildfast fad og bag i ovnen i 20-30 min på 200 grader.

Kikærtesalat:

1 dåse kikærter
1 lille rød løg
100 gram majs
2 spsk kapers
5 spsk vegansk mayo*
2 spsk citronsaft
1 tsk dijonsennep
Salt og peber

* Vegansk mayo kan snildt købes i både Bilka og Kvickly, men jeg laver den gerne selv efter denne opskrift – dog uden karry, for det er ærlig talt hurtigt og simpelt. Bruges opskriften på vegansk mayo, kan man med fordel undlade dijonsennep igen.

Kikærter, kapers og rødløg køres gennem en foodprocesser ganske kort. Det skal ikke blive til mel, bare små stykker. Herefter vendes de resterende ingredienser i.

Jeg synes, at syrligheden i dressingen minder lidt om en skinkesalat. I hvert fald som jeg husker den. Ønsker man andre variationer, feks en fornemmelse af tunsalat kan man med fordel kværne et blad nori (tang til sushi) og blande i salaten eller tilføje karry samt sort salt for æggesalat.

Kikærtebøf til sandwich 

1 dåse kikærter
1 lille rødløg
1 fed hvidløg
1 tsk chiafrø
1 dl vand
4-5 spsk hvedemel
1 tsk spidskommen
1 tsk salt
Evt persille, løvstikke eller andre urter
Plantesmør til stegning

Alle ingredienserne blendes i en foodprocessor. Herefter formes massen til små, flade bøffer og steges på panden. Nemmere bliver det ikke, og ungerne er ellevilde med dem. Som variation har jeg også tilføjet soltørrede tomater til massen.

God fornøjelse 💚

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Veganer vs vegetar