Noam 7 måneder

7 måneder senere

I min graviditet tænkte jeg meget på strækmærker, jeg frygtede dem noget så inderligt og da det første kom frem, græd jeg nærmest, men håbede, at når nu jeg var så langt henne i graviditeten, ville jeg måske kunne få et par stykker. Sådan blev det ikke. Langt fra! 

Jeg tror, at strækmærker, hængehud og udtømte bryster også fylder meget, når man i en graviditet oplever, hvordan ens krop forandrer sig meget! Jeg var bestemt en af dem, som var meget bange for, at min mave blev så stor, at huden ville sprække på kryds og tværs, at amningen ville ødelægge den naturlige fylde og form, mine bryster havde og min krop aldrig ville blive den samme.
Selvom jeg fik fortalt, at strækmærker er hormoneltbetinget ligesom morgenkvalme, hormonknopper og andet, købte jeg alligevel mig fattig i diverse cremer og olier i ren og skær desperation – inden strækmærkerne overhovedet dukkede op. Jeg startede ud med at købe Mor-Barn cremen fra Matas’ eget mærke, men da min søster fortalte, at den havde hun brugt i sin første graviditet uden succes, tyede jeg til de væsentligt dyrere mærker. Morgen, middag og aften smurte jeg min krop ind i Vichys anti-stretch mark creme samt den nye olie fra Bio-Oil og jeg indtog ren kokosolie og olivenolie. 
I min graviditet var jeg klart fanatisk: jeg drak ikke sodavand, spiste slik, chokolade, kage osv., jeg farvede ikke hår, brugte parfume eller make-up med parabener, vaskepulver, skyllemiddel og rengøringsmidler blev skiftet ud og jeg indtog mine vitaminer slavisk – og jeg gør det gerne igen, men jeg må nok indrømme, at jeg alligevel så mine strækmærker som en straf og følte en kæmpe uretfærdighed og jeg tudbrølede, da det ene strækmærke viste sig at overtage det andet og min mave endte med at være alt andet end fri for strækmærker. 
Her 7 måneder senere mangler jeg at tabe 2 kg, navlen er ikke den samme, mine strækmærker er blevet mindre, de er ikke længere lilla, men kører man en hånd over min mave, vil man mærke tydelige fordybninger og blive konstant mindet om, hvad min krop har været udsat for og hvilken skat vi har fået. Jo vist mangler jeg at træne min mave op, huden er stadigvæk lidt løs, men jeg er forundret over, hvor meget min krop ligner sig selv igen. Man siger, at strækmærker ikke må få sol det første år og i sommers dækkede jeg mig da også konstant til i håb om, at de engang vil blive helt hvide og næsten usynlige. Jeg har aldrig vist de sidste graviditetsbilleder af min mave uden tøj og jeg har slet ikke vist min mave, som den er nu til folk, og det er helt sikkert også grænseoverskridende at gøre det nu, men jeg er træt af at skamme mig over mine strækmærker, jeg er træt af at være flov over, hvordan min mave ser ud, når jeg har fået det største i hele verden i bytte mod min flade, fejlfri mave – jeg har givet liv til et andet menneske og jeg syntes ærlig talt, at strækmærker er det mindste for den største gave af dem alle. Jeg elsker dem ikke, men jeg er stadigvæk i processen med at forlige mig med dem.
Mave 4+4
Mave 40+3
Mave 7 måneder senere
Mave 40+3 og fyldt med store, lilla strækmærker
“A mark for every breath you took, every blink, every sleepy yawn. 
One for every time you sucked your thumb, waved hello, closed your eyes and slept in the most perfect darkness. 
One for every time you had the hiccups. One for every dream, you dreamed within me. 
It isn’t very pretty anymore. Some may even think it’s ugly. That’s ok. It was your home. 
It’s where I first grew to love you, where I laid my hand, as I dreamed about, who you were and who you would be. 
It held you until my arms could, and for that I will always find something beautiful in it”

20 kommentarer

 • Anonym

  Nu er det snart 9 år siden lille korte jeg var gravid – og fik en kæmpe dreng : ) Jeg fik temmelig mange strækmærker – og de er stort set usynlige den dag i dag. Og har været det nogle år, skulle jeg mene. Så fat mod : )

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Nu har jeg jo ikke selv fået strækmærker, så kan desværre ikke sætte mig ind i det. Men synes altså at din mave er så fin, og jeg har set maver der er meget meget meget værre. Og som du selv er inde på, så har du jo fået dem, fordi lille fantastiske Noam voksede sig stor <3 Håber at du med tiden vænner dig mere til dem 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Men gik du slet ikke selv med nervøsiteten om, at de kunne dukke op i løbet af graviditeten? 🙂

   Men mange tak søde <3 jeg syntes, det bliver bedre og bedre – i takt med at de bliver mere og mere usynlig 😉

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Var meget nervøs og fik også kæresten til at tjekke flere gange, på de steder hvor jeg ikke kunne se. Men ja, de siger jo at det er genetisk og da min mor ingen har efter at have født to, håbede jeg på det bedste og brugte almindelig bodylotion 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Haha ja – jeg fik et chok en dag, da jeg sad med et spejl – jeg havde nemlig slet ikke set dem under maven 😉 hehe..

   Min mor har født 3 og har ikke et eneste strækmærke, så tror desværre, det er mere hormonelt end genetisk 🙁

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hvor er du sej!

  Jeg er også en af de uheldige, som er arveligt betinget i forhold til strækmærker. Jeg fik RIGTIG mange under min graviditet, en del flere end dem du har. Men jeg forstår dig virkelig godt, det er hårdt at skulle vænne sig til tanken om, at de skal være der for evigt! Heldigvis bliver de finere og finere med tiden 🙂 Og dine er blevet RIGTIG fine, du har gjort det rigtig godt! Jeg brugte også mange penge på især Bio-Oil, også uden held. Ak ja, det var da forsøget værd 😉

  Og sidst men ikke mindst vil jeg da lige nævne, at du er enormt smuk som du er! Du har bestemt intet at skamme dig over 🙂

  Og hvor jeg dog beundrer dit mod!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Tak Heidi 😀

   Årh jeg ved skisme ikke helt, om jeg tror på, at det er arveligt betinget, jeg hælder nok mere til hormonelt, men det skyldtes også, at min mor har født tre børn uden et eneste strækmærker og min søster har mange, ikke fik flere i graviditet nr.2 og jeg også endte med at få.. Jeg ved det ikke – det er uretfærdigt under alle omstændigheder 😉 men jeg har nemlig hørt, at det ikke er sikkert, at man får dem anden gang bare, fordi man fik første gang og omvendt..

   Hmm altså det der Bio-Oil, jeg tror, jeg så en reklame om, at 9 ud af 10 havde succes med det og indtil nu har jeg ikke mødt en eneste, som har haft! Er dine strækmærker blevet fine, hvide og nærmest usynlige? Jeg glæder mig sådan til mine er! Selvom de er godt på vej, kan jeg godt blive utålmodig..

   Men tak for det – hvor er du sød 😀 det var bestemt også grænseoverskridende, men jeg tænker ikke længere over det 😉

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Åh for søren, der kan man bare se 🙂 Min mor har heller ikke én eneste strækmærke efter hendes 3 graviditeter, min far har derudover rigtig mange 🙂 Men du har ret, det er møg uretfærdigt uanset!

   Mine er bestemt ikke blevet fine, hvide og nærmest usynlige 😉 De minder lidt om dine i farven, men mine er en del dybere og bredere end dine. Åh ja, jeg kan bestemt ikke vente til den sidste graviditetsdelle er trænet væk, og til de dumme strækmærker er så usynlige, at man ikke lægger mærke til dem mere 😉

   Du er i hvert fald sej! 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Nej, hvor pudsigt at din far har strækmærker 🙂 det må være lidt underligt for ham.. Ja – uanset hvad er det helt og aldeles uretfærdigt..

   Nej – jeg skal altså også have hevet mig selv i gang og få den trænet væk, men jeg elsker bare min chokolade lidt for højt haha 😀

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Haha, kender det lidt for godt! Ej, jeg synes godt nok at du har gjort det godt! Det skal du have 🙂

   Tja, det har han bare altid haft – det er faktisk lidt sjovt 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hvor er du sej sådan at vise frem 🙂
  Men det er slet ingenting i mine øjne.. Jeg fik strækmærker over navlen så hele min mave over navlen er fyldt ud henover 🙁 nu er jeg heldigvis ikke slank nok til at iføre mig bikini og har aldrig været det, men alligevel er jeg rigtig ked af, at jeg skulle få det hele vejen rundt om navlen. Jeg har rigtig meget løs hud, som jeg ikke ved om overhovedet kan trænes væk :/

  Jeg tror alle gravide kæmper for at få sin krop tilbage, men vi ved jo hvad vi går ind til inden vi vælger at skabe et liv 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Tak 😀 det er sødt af dig..

   Det forstår jeg virkelig godt, at du er.. Mht den løse hud er det bare ren og skær uretfærdighed, hvis man er nødt til at gå under kniven for at få det væk! Jeg skrev til Anikas kommentar, at min søster har fået beskeden om, at hendes skal fjernes kirurgisk og det er hun efterhånden indstillet på, selvom hun syntes, det er ret så træls, at hun ikke bare kan stramme det op..

   Ja, nogen mere end andre måske.. Men selvom jeg godt vidste, hvad det kunne ende ud i, var jeg stadigvæk panisk og prøvede at forhindre det og mon ikke jeg både prøver det ende og det andet næste gang for ikke at gøre ondt værre ;D

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sejt Simone og seriøst SMUK mave! Dem alle sammen!! 😉
  Kunne sagtens finde på at poste et lignende indlæg, men vil ikke "abe efter" 🙂
  Min mave ligner virkelig noget der er løgn!! og der hænger en kæmpe løs "hudlap" ud over mit AKS ar, men underligt nok, så er jeg ærlig talt ikke "ked af den", jovist er den bestemt ikke køn at se på, men jeg skammer mig egentlig ikke over den. Jeg har bare accepteret, at jeg ser ud som jeg gør og min kæreste er også fuldstændig ligeglad 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Tak Janne 🙂 det er smadder pænt af dig. Ej – jeg vil ikke føle det som abe efter – faktisk vil jeg virkelig gerne opfordre dig til det! Nu skal vi have sat en stopper for alt den flovhed, der kan være omkring en post-pregnacy mave 😉 .. Jeg vil kun syntes, at det er mindst ligeså sejt af dig!

   Det er så fedt, at du har det sådan Janne – gid, vi var flere, som fint kunne acceptere vores maver og kroppe i det hele taget, men det er jo en helt anden sag. Heine er også ligeglad – han har tidligere udtalt, at det er lidt sejt, at jeg har fartstriber 😉 men ligeglad er han bestemt – jeg tror faktisk, at han nusser min mave endnu mere nu end før.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • De er godt nok falmet meget, det er dejligt at se og jeg håber mine gør det samme! Jeg har taget mange billeder af min mave uden tøj på, både da jeg var højgravid og efter fødslen. Min mor så nogle af dem på mit kamera og sagde, at jeg da skulle slette dem (for det så ærlig talt ikke så kønt ud, nok også en dårlig vinkel ;)), men det vil jeg ikke, for jeg vil ikke være flov over min mave. Jeg ved ikke endnu om jeg kommer i bikini igen, måske bliver det badedragt fremover, men mere får de altså heller ikke lov at bestemme! Din navle ligner i øvrigt min. Egentlig tror jeg, jeg er mest træt af hvordan navlen har ændret sig…

  Man bliver så misundelig på de der høje mennesker, hvor maven slet ikke fyldte ligeså meget i forhold til kroppen og som ikke fik strækmærker og kunne passe sine bukser igen efter to uger.

  Flot at du poster billeder af dine mave, men du har altså heller ikke noget at skamme dig over 🙂 Dit digt fik mig i øvrigt til at græde flere gang i træk, fordi det er så rigtigt.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Jeg kom lige i tanke om, at noget af det første jeg sagde til Dicte, da hun var blevet født (lige efter navlestrengen blev klippet) var, at nu havde vi begge grimme navler. Hendes er heldigvis perfekt nu 😉

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Fedt Stine! Jeg fortryder inderligt, at jeg ikke huskede at tage billeder af min mave efter fødslen. Jeg husker, at jeg var imponeret over, hvor hurtigt det hele trak sig sammen og da nogle stykker fra min klasse var på besøg, da Noam var 1 uge gammel, sagde de da også, at jeg næsten lignede mig selv i en noget chokeret tone. Jeg ærgrer mig over, at jeg ikke tog billeder af det – det ville have været en fantastisk motivation til at tabe de sidste 2 kg, nu hvor jeg føler, at alting bare er gået i stå. Det er fedt, at du ikke hørte på din mor! Det kan da godt ske, at sådan en bolledej ikke er særlig charmerende – og du har nok heller ikke tænkt dig at printe den ud i plakatstørrelse og hænge op, men det er da sjovt at kunne se tilbage på og jeg ville ønske, jeg havde gjort det samme! I øvrigt er det fedt, at du ikke lader dig diktere af strækmærker.. Men ja – navlen ser frygtelig ud, den er jeg virkelig træt af..

   Når vi har været til babysvømning har jeg faktisk haft bikini på – vældig utilpas og heldigvis ikke med nogen vi kender, men jeg ejer ikke en eneste badedragt – måske jeg bare bør købe en, men på den anden side vil det nok egentlig bare være at overgive mig til min flovhed.

   Ja – det er ikke spor fair 😉 hvorfor skal nogen ende ud med hængehud, strækmærker, blodsprængninger og andre slet intet?! Det kunne godt være bedre fordelt ud!

   Tak – det krævede også noget personligt overvindelse 😉 men mange tak.. Ja, digtet er fantastisk! Jeg fandt det på nettet og jeg syntes bare, at det passede perfekt.

   Hahaha hvor sjovt 😀 vi sad lige og så nyfødtsbilleder forleden – den er godt nok ikke særlig køn sådan en navle og jeg husker tydeligt, hvor nervøs omkring den jeg var i forhold til, om det var ømt osv.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hvis bare min mave havde været så flot som din.. 🙁

  Synes bestemt ikke du skal flove dig over de få strækmærker du har fået, du har været en af de heldige.. Jeg synes din mave er rigtig flot her 7 måneder efter..

  Kan fortælle dig at jeg har strækmærker hele vejen rundt på maven, op over navlen osv, og min mave ser meget slem ud, min hud kan ikke trække sig sammen, og jeg har fået afvide at uanset hvor meget jeg kommer til at træne vil jeg aldrig slippe helt for den løse hud fordi der er så mange.. 🙁 af selvsamme grund har jeg kun mavebilleder hvor jeg har tøj på og ikke med bar mave..

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Tak Anika. Det er virkelig pænt af dig at sige 🙂 selv syntes jeg, at jeg har fået en del strækmærker og selvom det måske ikke ligner det på billedet, går de også om på siden – dog ikke hele vejen rundt. Jeg har også fået én over navlen, men det var jeg lidt forberedt på pga en tidligere navlepiercing og så går de ellers hele vejen ned så langt, de overhovedet kan.

   Øv, det er jeg virkelig ked af at høre! Det frygtede jeg virkelig også meget, fordi min søster fik samme besked, da hun havde født min nevø og er indstillet på, at det kræver en operation for at få huden væk. Så det er jeg bestemt ked af at høre, at du også oplever. Og så er jeg smadder ked af, at du ligesom jeg ikke viser din mave frem. Det er så træls en følelse at være flov af sin mave, fordi man har født et barn og i en alder af kun 22 år, vil jeg simpelthen ikke affinde mig med det (prøver jeg at overbevise mig selv om! 😉 )

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Noam 7 måneder