Hvis lillebrøster er en lillebror

Huskelisten til baby

Da jeg ventede mig med Noam, faldt jeg over en huskeliste til baby på min-mave og kombinerede den med de huskelister, jeg fandt i kataloget fra Babysam og Ønskebørn. Mange af tingene var selvfølgelig nødvendige fra start, nogle først senere og andre endte vi med aldrig at bruge.

Tremmeseng: selvfølgelig skal man have en tremmeseng  – før eller siden. Men i vores tilfælde var det langt fra nødvendigt at have den fra start. Noam sov enten i vores seng eller i den fine hængevugge, og dermed var det fuldstændig overflødigt at have købt fra starten, selvom det selvfølgelig er rart at have styr på bare lidt, inden babyen kommer 😉 .. Jeg kan allerede nu godt afsløre, at det ikke er Kili sengen fra Sebra, som lillebrøster skal have. Selvom den er noget så fin, er der flere ting, jeg har fundet upraktisk efterfølgende, f.eks. at den ikke har en justerbarhøjde, som ellers er virkelig praktisk, indtil baby lærer at sætte sig op, og senere hen når Noam selv vil kravle ind og ud, er den ret så høj og kræver en skammel af en art. Derudover fik den, ganske kort tid efter vi købte den, ret så dårlige anmeldelser i Tænks test af tremmesenge, hvorimod den billige fra Ikea vandt. Det er da værd at tænke over. 
Madras til tremmeseng: Ja selvfølgelig!
2xbabydyne + pude: Vi har virkelig været glade for at have 2 babydyner, som vi har haft en i reserve, hvis uheldet er ude. Pude frarådes, indtil barnet er 1 år, og indtil videre har Noam faktisk endnu ikke en. 
4xsengetøj: Afhængig af om det er et gylpebarn, og hvor meget man gider vaske, er det godt med ekstra sengetøj. Vi har 4 sæt, men kunne måske godt have klaret os med 2 eller 3. 
4xlagen til tremmeseng: Igen afhænger det af, hvor meget man gider vaske, men jeg vil mene, at 4 lagner er lige i overkanten – også selvom man oplever at stå kl 2 om natten og skulle skifte, fordi baby har tisset alt igennem 😉
2 x tisseunderlag: 2 er måske ikke nødvendigt, men når man netop har oplevet at skifte absolut alting kl 2 om natten, er det altså meget brugbart med et tisseunderlag, så det ikke går igennem til madrassen.
Uro til tremmeseng: Fravalgte vi fra start – tremmesengen skal jo helst ikke opfattes som et legested for baby.
Sengehimmel + stativ: Egentlig købte jeg det, men ligeså hurtigt pillede jeg det ned igen – også inden Noam var født. Det var slet ikke mig.
Sengerand: Er fantastisk. Og man slipper for dårlige nerver ifht at baby kan få hænder og fødder i klemme i tremmerne. Vi har købt en tyk udgave og gør det også igen. Alternativt kan man sy en for ingen penge – men jeg tør ikke kaste mig ud i sådan et projekt.  

Barnevogn: Her står man virkelig overfor en udfordring: markedet er uendeligt og føles som en jungle, det er ikke til at finde ud af, hvad der er bedst, og meningerne er mange – og forskellige. Vi købte en Brio Sport til Noam, fordi den er nem og hurtig at klappe sammen og fylder ikke særlig meget i bilen, den har uv-beskyttende stof, ventilation i kalechen, rygstøtte og punkterfrie dæk. Men kunne vi gøre det om, havde vi helt sikkert valgt at ofre de flere penge og købe en Odder. Især nu hvor vi praktisk talt får pseudotvillinger. Ulempen ved Brioen er netop, at den ikke er fuldt understøttet, og derfor vil den begynde at hænge, hvis vi bruger et søskendesæde. Men jeg må ærlig talt indrømme, at lige siden vi købte Emmaljunga Nitro City, har jeg faktisk nægtet at gå tur med barnevognen. Jeg elsker de svingbare hjul, og den fylder jo absolut intet i vores ellers lille bil. Jeg syntes faktisk, at det er rigtig smart, at man til stellet kan købe en City Bag, som fungerer som en barnevognsdel det første halve år, og det overvejer vi bestemt at gøre i stedet for at købe endnu en barnevogn.
Madras til barnevogn: Tjek!
Lift/Voksipose: Vi brugte lift til Noam, indtil han ikke kunne være i den mere, og jeg elskede at bruge den. Den var nem at have med rundt omkring, og Noam lå dejligt afskærmet og fik ro, når han havde brug for en lur. Bagefter fik vi en Sleebee – Bilkas udgave af Voksi – og den bruger vi endnu. Der er ingen tvivl om, at vi vil have en mere til lillebrøster – det er så dejligt nemt at putte Noam udenfor til lur og selv i vinters behøvede han sjældent mere end hue, vanter og en striktrøje over, og nu ligger han jo nærmest nøgen i den og putter noget så godt.  
Madras til lift: Tjek! 

2xlagen til lift: Liften bruges jo kun de første par måneder, så det er ikke nødvendigt at investere i alt for mange lagner, så 2 stk er helt sikkert passende.
Regnslag: Tjek – hvis man ikke ønsker en våd barnevogn og sygt barn 😉 
Myggenet: Tjo.. Vi har da et, og det er sikkert godt, hvis man er plaget af katte i området, men vi har faktisk ikke rigtigt benyttet os af det, og slet ikke efter jeg læste artiklen, der påpeger, hvordan myggenet forhindrer luftcirkulation og gør en barnevogn meget varm om sommeren. 

Pusletaske: Vi brugte den, der fulgte med barnevognen. Den fungerede ganske upåklageligt, men jeg kender mange, der har valgt at bruge en almindelig, rummelig taske i stedet – og det kan man også sagtens uden problemer. 
Barnevognslegetøj: Noam havde en barnevognsrand, men han kiggede aldrig på den. Siden fik han en barnevognsrangle fra Sebra, og den har han til gengæld kigget meget på, når vi har været ude og gå.
Barnevognstæppe: Min mormor strikkede et, som vi brugte meget, da det var meget varmt sidste sommer, og sleebee/dyne derfor var alt alt for varmt. Det kan vel egentlig sagtens undværes, men jeg syntes, at det er smadder hyggeligt. 
Sele til barnevogn: For guds skyld køb en og brug den! Jeg har hørt frygtelige historier om børn, der er røget ud af barnevognen, fordi den ikke blev benyttet – og også selvom de har ligget i en voksipose. Køb den! Brug den! 

Babyautostol: Tjek – den er uundværlig, når man har bil. Vi købte en Maxi Cosi Cabriofix med isofixbase og har absolut ikke fortrudt. Det har været så nemt at tage Noam ind og ud med stolen, fordi den blot skal klikkes på og ikke monteres i selen osv.

Puslebord: Tjek. Først havde vi et almindeligt med 2 hylder ude på badeværelset, men da vi flyttede, valgte vi at købe en puslekommode ind til Noams værelse, hvor alt hans tøj – imponerende nok – kan være i. Dog kniber det lidt med pladsen, nu hvor tøjet bliver større, men for søren hvor er det praktisk – alt er jo lige ved hånden. Senere kan den så laves om til en ganske almindelig kommode. 

Puslehynde: Jep – med mindre man ønsker diverse ud over sin fine, nyindkøbte puslekommode 😉 

Stofbleer: Jeg tror, at vi nærmede os de 30-40 stykker, og de var hver og en uundværlige. Man siger, at man ikke kan få nok – jeg troede ikke på det, men det var nu helt korrekt. Især den gang jeg ammede, hvor jeg brugte en pokkers masse om natten, fordi jeg konstant lækkede mælk, og mens Noam gylpede meget. Nu bruger vi dem knap så meget, mest til at pudse hans næse i og lign.

Badekar: Det er klart nemmest med sådan et, selvom man sagtens kan bade baby i enten håndvasken i starten eller i brusebad.

Babyindsats: Se, det er en ting, jeg nødigt vil undvære igen. Det var så nemt og praktisk, fordi man havde hænderne fri til at vaske babyen imens. Det er ikke blevet brugt, siden han selv kunne sidde, men det skal klart bruges igen.

Håndklæder: Jeg syntes faktisk, at det er mest praktisk at bruge babyhåndklæder i stedet for almindelige håndklæder pga hætten. Men det kan sagtens lade sig gøre at bruge et ganske almindeligt. Vi købte 2 babyhåndklæder, og mere havde heller ikke været nødvendigt.

Skumklude/vådeservietter: Vi bruger til dagligt skumklude. Det var rart dengang, vi havde pusleplads ude på badeværelset med rindende vand, men vi holdt fast i fortsat at bruge dem, efter puslepladsen er på værelset, mens vådeservietterne fast ligger i pusletasken til, når vi er på tur. Vi bruger dem fra Remas – de er billige og svanemærket.

Blespand: Vi har den fra Babysam pakken, bleposerne er desværre ret dyre og sjældent på tilbud, men især nu hvor puslepladsen er på værelset, er jeg glad for at slippe for lugten af indholdet. 

Kam/børste: Børste har vi aldrig brugt, men arpkammen var ret brugbar, da han havde arp selvsagt. 

Zinksalve: Vi har skiftet lidt i mellem de forskellige mærker. Senest har vi prøvet Weledas, som skulle arbejde på timebasis, men det må jeg nok erkende, at det syntes jeg faktisk ikke, at den gør. Selvom inotyolcreme er noget krads, har det været bedre at bruge, men det bedste mod en rød og hudløs hud har faktisk været kogte, afkølet stykker stofbleer. 

D-vitamin: Det anbefales, at man giver sit barn 5 dråber dagligt,fra det er 2 uger og indtil det er 2 år. Noam kunne ikke tåle det almindelige d-dråber, der er baseret på kokosolie, så det første halve år brugte vi acd-dråber, der er noget mere skånsomme. Nu får han de almindelige og har ikke længere problemer med mavekneb. Alternativt skulle apoteket i Skanderborg lave sine helt egne d-dråber, der netop ikke er baseret på kokosolie, og ellers findes der d-pearls hos Matas, som til gengæld er lidt sværere at dosere. 

Babysæbe/Olie/Creme: Olie har jeg brugt i kampen mod arp, eller hvis jeg har givet Noam en babymassage. Men som udgangspunkt smører vi ham ikke med spor, så hans hud kan opretholde sin naturlige balance. Ligeledes har vi ikke brugt sæbe, med mindre olien virkelig ikke har været til at få ud af håret. Creme bruger vi slet ikke.

Sikkerhedsvatpinde: Dem bruger jeg, men man kan godt bruge almindelige.

Termometer med blød spids til baby: Før eller siden oplever man, at det er uundværligt! 

Termometer til bad: Det røg ligeså hurtigt ud, som det kom ind i huset. Jeg kunne simpelthen ikke finde ud af at bruge det, og det er meget nemmere blot at stikke sin albue ned i vandet for at tjekke temperaturen.

Badedyr: Det behøves bestemt ikke fra starten!

Badesvamp: Det er helt fint bare at bruge en vaskeklud.

Babyalarm: Ja, det er sådan en ting, vi tit skal høre for – det brugte vores forældre jo ikke i sin tid 😉 men jeg syntes, at det er rart at have dem, og de giver mig tryghed, idet jeg er sikker på, at jeg nok skal høre ham – også selvom jeg selvfølgelig lige tjekker op på ham, selvom de intet siger. 

Skråstol: Er bestemt ikke nødvendig fra starten, men den var god at bruge, da Noam begyndte på grød og endnu ikke kunne sidde selv.
Ammepude: Min var med krøyerkugler og fuldstændig irriterende at bruge, så hurtigt droppede jeg den. Der skulle findes bedre på markedet 😉 
Sutter: Man siger, at man ikke må give barnet sut, før amningen er helt etableret, og det holdte vi os til, men jeg er glad for, at Noam brugte sut med hans store suttebehov. 
Ammebh/ammeindlæg: Vent med at købe ammebh til, at mælken er løbet ordentligt til, før kan man alligevel ikke vide, hvilken størrelse man skal bruge. Indtil mælken løb til, brugte jeg en sportsbh. Mine favorit ammeindlæg var fra Pigeon, fordi de er så tynde, at de ikke kan ses igennem en ammebh og bluse, modsat Liberos, der er virkelig tykke. 


Bæresele: Er vel en luksus ting, men vi var rigtig glade for den i sommers, når vi var på tur rundt omkring, og Noam ikke gad ligge i barnevognen. Vi valgte en Beco Gemnini, hvorfor kan du læse her og her.


Højstol: Er sådan en god ting at ønske sig til barnedåb/navngivning. Den er slet ikke nødvendig fra starten 😉

Nu står vi og skal lave en ny huskeliste til lillebrøster, og jeg syntes faktisk, at det er ret udfordrende. Måske det er, fordi der bliver så kort afstand i mellem Noam og lillebrøster? Det er begrænset, hvad der kan arves, for både tremmeseng, højstol barnevogn osv. bruger Noam jo endnu. Vuggen, liften, skråstolen bruger Noam selvfølgelig ikke længere, og de ting bliver taget i brug igen. Men fordi man har så meget og alligevel så lidt, der kan genbruges, er det faktisk en anelse udfordrende – og især fordi man bare glemmer så hurtigt, hvad man egentlig havde brug for, og hvad der var helt overflødigt! 
Om 1 uge er jeg allerede halvvejs, så måske det er ved at være på tide at lave mig en lille liste – det er godt, at der snart er sommerferie, så jeg får masser af tid til det 😉

17 kommentarer

  • Glæd jer til at få to så tæt på hinanden. Har to med samme aldersinterval og det er altså en skøn tid selvom det selvfølgelig også er hårdt. Kan anbefale en Phil & Teds (model Vibe) klapvogn, hvor begge børn kan ligge og sove santidigt når I er på tur. Det er så lækkert, når de begge jo stadig skal sove middagslur. Derudover er der mulighed for lidftindsats så lillebror har lagt ned, mens søster har kunnet sidde, når vi gik til dagpleje, handle osv. Og så fylder den ingenting at have med på tur ;-)… Men igen glæd jer til at se hvor stor fornøjelse de får af hinanden – det er helt fantastisk 🙂

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Årh det er dejligt at høre om andres erfaringer med børn med kort aldersforskel 😀 .. Ja, den har jeg lidt kigget på, men vi overvejer, om vi skal vente med en søskendevogn til næste sommer, fordi det jo er begrænset, hvor mange ture man tager på i vinterhalvåret 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hvor er det sjovt at du nægter at bruge barnevognen, når i er ude og gå, men kun bruger klapvognen. Vi har ikke brugt klapvognen længe, men har kun brugt barnevognen. Er nyforelsket i barnevognen og har vist sært ved at Oliver ikke længere er en baby 😛

    Hvad med hvis i er i skov, på grusstier eller lignende? Låser i så klapvognens hjul?

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Hehe 😀 jeg elsker bare de drejelige hjul, for søren det er nemt det hele. Og så slipper jeg for at slæbe barnevognen op og ned ad trapperne 😉

      Jeg syntes egentlig ikke, at det er et problem at køre i skoven, selvom hjulene ikke er låst, men det kunne man selvfølgelig sagtens, hvis man syntes, det er træls 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar
    • Ja, vi har selvfølgelig ikke den der trappe 😉 Jeg må bare lige minde mig selv om at vi jo stadig bruger min elskede barnevogn til hans lurer i weekenden og der en dag kommer en nr 2, jeg kan trille i barnevognen. For der er ingen tvivl om at han sidder bedre i klapvognen, i forhold til barnevognen 🙂

      Har ikke prøvet det. Tænker bare at de ikke har godt af det? 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar
    • Lige præcis. Noam er hjemme hver dag til sin lur, og der sover han i barnevognen, selvom han sover ligeså godt i klapvognen 😉 men så står klapvognen fast nede i skuret og barnevognen oppe i lejligheden, så det er dejligt nemt. Men ja, Noam sidder også meget bedre i klapvognen end barnevognen, når vi er på tur. Der er i hvert fald ingen tvivl om, at han kan se meget bedre.

      Hmm.. Det har jeg slet ikke tænkt på, har blot hørt fra folk, at det ikke er noget problem, og lidt skal den da vel også kunne holde til til dén pris? 😀

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Jeg har investeret i en rigtig god ammepude købt brugt af min veninde, da jeg virkelig tror jeg manglede den med Liam.. Jeg sad bare ikke ordentligt og jeg laver jo ultra lange børn, så jeg håber ammepuden kan hjælpe til, at amning vil fungere lidt bedre denne gang.. Har så bare selv syet betræk til 🙂

    Jeg synes også det er svært hvad man skal købe ind til en lille ny når de er så tæt på hinanden, ligesom jeg slet ikke kan komme igang med at indrette værelse, fordi jeg ved, at vi ikke kommer til at bruge det. Puslekommoden står allerede på lillesøsters værelse, men det er nok også det eneste vi kommer til at bruge værelset til indtil hun skal derind og sove en dag.. Indtil videre vil hun jo kun være i stuen eller på liams værelse sammen med mig eller Robin, så denne gang har jeg ikke haft så travlt med at indrette og købe nye ting.. Vi tager det lidt hen ad vejen 🙂

    Regner med, at vi ønsker os træmmeseng, tapet til værelset, højstol, sengerand osv til barnedåben – det passer nok meget godt med, at hun så er vokset ud af sin vugge 🙂

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Ja, jeg skal helt sikkert også have fundet en – bare ikke med krøyerkugler 😉

      Det er vildt svært! Jeg er glad for, at jeg ikke er den eneste 😀 .. Ja, med Noam var værelset jo helt klart kort tid, inden han blev født, men et eller andet sted er det slet ikke nødvendigt med alt det redebyggeri. Nu bruger han jo selvfølgelig værelset, når han skal sove eller skiftes, men ellers er det meget begrænset, hvor tit han går derind – udover for hurtigt at hente legetøj eller hvis vi er med derinde 😉 Så den her gang har jeg heller ikke nær så travlt med at få indrettet.

      God ide! 😀 sådan nogle ting kan sagtens vente til dåben..

      Siden  ·  Svar på kommentar
    • Pyha! Havde helt glemt hvor mange ting der skal til. Super fin liste – og rigtig god ide med barnevognskassen til klapvognen. Det var/er lidt det samme system vi bruger her, hvor man ikke kan få en almindelig barnevogn. Så meget nemmere at komme rundt med i byen og behagelig at køre med.
      Kunne forestille mig at bæreselen bliver virkelig brugbar til den lille når man lige står og skal bruge to hænder 😉

      Siden  ·  Svar på kommentar
    • Ja, det er skræmmende, så hurtigt man glemmer det! Jeg tror, at indlægget var en god reminder for mig 😉

      Ja altså det eneste er bare, at barnevognskassen har samme liggemål som en lift, så jeg ved ikke, om man blot kan nøjes med at putte liften i klapvognsdelen og så spare de penge? Men ja – klapvognen er til hver en tid bedre at komme rundt med.

      Ja, den skal nok blive rigtig brugbar igen 😉 jeg overvejer lidt at investere i en strækvikle, men jeg ved skisme ikke, om jeg har evner til at binde sådan en.

      Siden  ·  Svar på kommentar
    • Hej Simone,
      jeg venter barn til august og faldt over dit fine indlæg.
      Vi køber en Nitro Klapvogn med lift – den kan man nemlig bare smække i klapvognen og med et forlæder på ser det godtnok hyggeligt ud 🙂 Vi bor i Aarhus på 4. sal, så der skal virkelig tænkes kreativt, når en barnevogn er helt udelukket 🙂
      Mht. strækviklen, så var jeg virkelig også skeptisk – kan jeg finde ud af at binde den selv osv? Det er smaddernemt! (og jeg er altså lidt klodset, så tro mig – det ER nemt)
      Held og lykke med det hele – og tillykke!
      Christine

      Siden  ·  Svar på kommentar
    • Hej Christine.

      Stort tillykke med graviditeten! 🙂 Ved I, om det er en lille pige eller dreng?

      Ja, jeg fandt faktisk lige liften fra barnevognen frem i går og testede i klapvognen, og det ser ganske fint ud med forlæder på. Vi havde ellers overvejet, om vi skulle kaste en masse penge efter en City Bag, men i princippet har den samme liggemål som vores lift, og vi skal jo nok alligevel ud efter endnu en barnevogn, når lillebrøster ikke kan være i liften mere, for Noam bruger jo stadig sin barnevogn til lur hver dag. Men jeg tænker, at vi måske sparer penge fra City Bag’en og bare bruger liften – der er så meget andet, man skal bruge penge på 😉 .. Men boede vi på 4. sal, ville jeg virkelig også være ked af at slæbe en barnevogn op og ned hele tiden. Ærlig talt fortryder vi, at vi ikke bare købte en billig altansbarnevogn i sin tid, fordi vi alligevel ikke bruger den til andet end lur.

      Ej, det er jeg virkelig glad for at høre! Ved du, om den er nemmere end ringslyngen? For den endte jeg da med at opgive til sidst 😉

      Tak – og i lige måde 😀

      Siden  ·  Svar på kommentar
    • Tusinde tak!
      Vi skal have en lille dreng, så det glæder vi os rigtig meget til :-)Ikke at vi foretrækker et køn frem for det andet, overhovedet!
      Vi har desværre verdens mindste altan, og døren åbner ud på den, så der kan ikke engang være en barnevogn – jeg er ret ærgerlig over det, men så må lillefisen sove lur i soveværelset med et åbent vindue og vi må gå nogle ekstra lange ture! 🙂

      Vi var en tur i Ønskebørn her i Aarhus for at kigge på klapvogn – og “noget ordentligt at bære barnet i – som ikke er fra Babybjørn” (vi får brug for noget, der kan bruges fra start, fordi jeg jo skal op og ned fra 4. sal med den lille) – jeg vil vove at påstå, at verdens mest kompetente kvindemenneske hjalp os derude! Hun sagde ligeud, at så skulle vi prøve en strækvikle (den vi prøvede var fra Mamas Life og på tilbud til 349,- – i øvrigt god stil af hende, at hun ikke viste os den dyreste, de havde, synes jeg), så bandt hun den én gang på sig selv og derefter fik først min kæreste prøvet det og så prøvede jeg selv. Det er såre simpelt. Både ringslyngen og manducaen med babyindsats bøvlede jeg MEGET mere med, da vi prøvede dem. Kan kun anbefale at prøve det af!

      Siden  ·  Svar på kommentar
    • Nej, hvor spændende! 😀 Selvfølgelig er der ikke et køn, der er bedre end et andet, uanset hvad skal det nok bliver smadder hyggeligt – jeg elsker i hvert fald at være drengemor. Ikke at jeg alligevel har prøvet andet 😉 hehe..

      Årh ej det var ærgerligt, men ja, så må I åbne godt op for vinduet, så går det nok også. I øvrigt er der jo ikke belæg for, at det er sundere eller bedre, at de små sover udenfor – det er bare en tosset dansker, der har fundet på det, og det er selvfølgelig også praktisk, så man kan larme, støvsuge og andet indenfor, selvom barnet sover.

      Årh jeg elsker Ønskebørn, jeg syntes, at servicen er helt i top! Og så er jeg glad for, at I ikke bare nøjes med en BabyBjörn, som jo ellers er til at finde alle vegne 😉 Men hvor er det fedt, at det var så nemt. Egentlig har jeg en ringslynge, men den er fuldstændig umuligt at tage på – og stramme til – hvis jeg er alene 🙁 Jeg må en tur i Ønskebørn og teste en strækvikle. Sådan en kunne virkelig være praktisk 😀

      Siden  ·  Svar på kommentar
    • Hold forresten endelige øje med bloggen – snart kommer der give-aways til drengeværelset 😉

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Anonymous

    Kan absolut anbefale at købe en økotex ammepude fra Fossflakes – vores har holdt form lige siden C. var lille og dét er bare skønt! Kan vaskes og de patenterede fossflakes puffer ud igen ved tumbling som var det dun (hvilket det ikke er af hensyn til allergivenlighed).

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Alle tiders! Tusind tak 😀 Den må jeg hellere få kigget på, for vores var da mere til gene end gavn 😉

      Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Hvis lillebrøster er en lillebror